Operatorul belgian bpost: singurul ofertant in privatizarea Postei Romane

Operatorul belgian de servicii postale bpost a depus, marti, singura oferta neangajanta pentru achizitionarea pachetului de 51% din actiunile Companiei Nationale Posta Romana (CNPR), a anuntat operatorul roman de servicii postale.

"Decizia operatorului belgian este premisa pentru o privatizare de succes, proces condus de Guvernul Romaniei in acord cu propria sa strategie. De asemenea, ea reflecta un parcurs consecvent, transparent si veridic al Comisiei de privatizare in ultimii doi ani, organism care a lucrat, pana acum, sub coordonarea MSI. Suntem incantati sa avem un ofertant care indeplineste toate calitatile dorite de la un actionar majoritar al operatorului national de servicii postale", a declarat directorul general al CNPR Alexandru Petrescu, potrivit Mediafax.

Decizia de marti a bpost va declansa conversia datoriilor Postei Romane catre stat in actiuni, pre-conditie pentru depunerea ofertei neangajante. CNPR va pregati camera de date si toate celelalte documente tipice acestui stadiu al procedurii de privatizare. "Salut decizia companiei bpost, unul dintre operatorii postali cu cel mai solid profil de business din Europa. Aceasta este o dovada in plus a parcursului comercial performant pe care Posta Romana s-a inscris in ultimul an, trend care sunt convins ca va continua si in perioada urmatoare. Prin depunerea ofertei de achizitionare a pachetului de 51% din actiunile CNPR putem spune ca incheiem cu succes aceasta prima etapa privind privatizarea Postei. (...) Urmeaza un drum lung pana la finalizarea cu succes a negocierilor, dar va asigur ca discutiile se vor baza pe transparenta, profesionalism si grija fata de toti angajatii Postei”, a declarat ministrul pentru Societatea Informationala, Razvan Cotovelea.

Guvernul Romaniei a decis, decembrie 2012, demararea procedurii de privatizare a Postei Romane prin metoda majorarii de capital prin aport de capital privat. Aceasta presupune dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei in actiuni a creantelor statului fata de companie. Procesul de selectie a investitorului se realizeaza prin metoda licitatiei cu oferta in plic, combinata cu metoda licitatiei cu strigare, precedata de negocieri desfasurate pe baza de oferte preliminare si neangajante. Daca va fi selectat, bpost va fi admis in etapa de due diligence a procesului, ceea ce presupune acces in camera de date, acces la managementul companiei si vizite operationale, dar si negocierea contractului de privatizare.

La finalizarea acestei etape, bpost va putea depune o oferta finala ferma pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni la Posta Romana. Posta Romana este detinuta de statul roman, prin Ministerul pentru Societatea Informationala, in proportie de 75%, si de Fondul Proprietatea (FP) in proportie de 25%. Compania detine cea mai mare retea de distributie la nivel national, insemnand peste 80% din totalul subunitatilor postale care opereaza, in prezent, in Romania. Peste 19 milioane de locuitori beneficiaza de serviciile Postei Romane si peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reteaua postala proprie. Afacerile CNPR depasit 1,1 miliarde de lei in 2013.

Citeste si:
Privatizarea Postei Romane a esuat
Compania bpost nu a depus o...

Sursa foto: Flickr/Rocco Lucia

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri