Ministrul Finantelor, Ioana Petrescu, nu a dorit sa spuna ce se mai intampla cu suma de 200 milioane dolari pe care statul ar trebui sa o primeasca de la KazMunaiGaz, cerand intrebari doar pe rectificare si sustinand ca Guvernul sta "extrem de bine" la capitolul venituri bugetare.

Intrebata de presa, la finalul sedintei in care Guvernul a aprobat rectificarea bugetara, ce se mai intampla cu suma de 200 milioane dolari pe care statul roman trebuia sa o primeasca de la KazMunaiGaz, si care ar putea fi astfel varsata la buget, precum si cu fondul de investitii de un miliard de dolari pe care compania de stat din Kazahstan s-a angajat sa il deschida, Ioana Petrescu, ministrul Finantelor, a raspuns: "Pe rectificare sunt intrebari ?". La insistentele jurnalistilor, ministrul s-a limitat doar la a spune ca Guvernul sta "extrem de bine" la capitolul venituri bugetare, noteaza Mediafax.

La inceputul acestui an, Guvernul a adoptat o hotarare care adopta memorandumul de intelegere cu KazMunaiGaz, dupa ce la, finele anului trecut, presedintele Traian Basescu a contestat aprobarea acestui document prin lege. Potrivit memorandumului, statul ar trebui sa incaseze 200 milioane dolari prin rascumpararea de catre compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet de 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare. De asemenea, KazMunaiGaz, actionarul majoritar al Rompetrol, promite, in document, sa infiinteze un fond de un miliard dolari care va investi in proiecte din domeniul energetic intr-un interval de sapte ani.

In luna noiembrie, legea de aprobare a memorandumului de intelegere intre statul roman si Rompetrol, in legatura cu care presedintele Traian Basescu a formulat o sesizare la Curtea Constitutionala, a fost declarata neconstitutionala. Basescu a aratat ca Presedintia nu a atacat pe fond memorandumul si, ca atare, el a ramas in vigoare, aratand ca premierul Victor Ponta va trebui sa si-l asume prin hotarare de guvern, "daca simte nevoia". Potrivit unor surse guvernamentale, autoritatile romane negociaza in prezent in ce tip de activitati ar urma sa investeasca compania kazaha.

KazMunayGas Trading a pierdut procesul cu OMV

Un document obtinut si prezentat, luni, de releva ca grupul KazMunayGas Trading a pierdut procesul cu OMV si este responsabil de intreaga suma stabilita de Fisc la sesizarea OLAF pentru importuri de biodisel din Canada, dar de provenienta SUA, de peste 70 de milioane de dolari, adica mai mult de o treime din cat va plati grupul kazah pe actiunile Rompetrol.

Potrivit documentului, OMV a castigat la Curtea de Justitie de la Londra procesul intentat KazMunayGas Trading Elvetia, divizia de trading a grupului Rompetrol si a companiei de stat KazMunayGas, pentru recuperarea prejudiciului suferit in urma anchetei OLAF si a deciziei de plata a taxei antidumping. Agentia Nationala de Administrare fiscala nota in raportul pentru anul 2012 ca a finalizat controalele ulterioare asupra operatiunilor de punere in libera circulatie pentru produsul "biomotorina"(biodiesel), importat din Canada, derulate in perioada martie 2009 - octombrie 2010, constatandu-se debite la bugetul de stat in cuantum de 220,5 milioane lei.

Prejudiciu de 1,03 mil. dolari

Suma solicitata de OMV a fost insa mult mai mica, intrucat a OMV Petrom a beneficiat de o cantitate redusa de biodisel fata de ceea ce a importat KazMunayGas, respectiv 2.000 de tone dintr-un total de 85.000 de tone. Petrom a calculat un prejudiciu de 1,03 milioane de dolari, din care 595.335 de dolari - taxa antidumping pentru importurile din SUA si taxa de compensare si 434.475 dolari - dobanzi si penalitati impuse de Fisc. Cu toate acestea, instantele din Londra au acceptat ca KazMunayGas Trading sa plateasca mai putin de 900.000 de dolari.

Surse din piata au declarat, insa, pentru, ca acesta este al doilea proces pierdut de KazMunayGas Trading, un alt cumparartor, Bioromoil, castigand la Curtea de Arbitraj de la Londra recuperarea a circa 25 de milioane de euro, chiar inainte de OMV. Atat Rompetrol, cat si OMV Petrom si Bioromoil, au atacat in instanta decizia ANAF, sustinand ca au fost cumparatori de buna-credinta. Rompetrol Rafinare, una din cele trei companii care au importat biodiesel de la KazMunayGas Trading in Romania, a contestat decizia Curtii de Apel Constanta la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru anularea sanctiunilor si taxelor impuse de Autoritatea Nationala a Vamilor privind importul de biodiesel. Primul termen in acest nou dosar este fixat pentru 21 noiembrie 2014.

"KMG Trading a castigat in prima instanta la finele lunii iulie actiunea juridica deschisa la Londra impotriva furnizorului canadian de biodiesel si a afiliatului sau, acestia fiind responsabili de achitarea tuturor taxelor aferente livrarilor de biodiesel catre KazMunayGas Trading, care ulterior le-a exportat in Romania, tara membra a Uniunii Europene", se arata intr-un raspuns al KMG International. KazMunayGas Trading sustine ca a achizitionat cu buna credinta si in spiritul legilor internationale, dar si a bunelor practici ce guverneaza activitatile de comercializare cu produse petroliere.

"In plus, in toate documentele necesare livrarii biodieselului catre KazMunayGas Trading si ulterior catre partenerii sai din Romania se precizeaza foarte clar ca produsul si portul de incarcare a marfii este din Canada", se mai spune raspuns. Cu toate acestea, in dosarul dintre OMV Supply and Trading si Kazmunaygaz Trading (fosta Vector Energy), unul dintre judecatori noteaza ca firma de trading a grupului Rompetrol ar fi trebuit sa fie mult mai atenta si mai riguroasa, intrucat compania exportatoare din Canada nu avea un istoric nici de producator si nici de comerciant pentru astfel de cantitati de biodiesel.

Biodieselul provenea din SUA

Instanta din Londra retine ca volumul contractat de Rompetrol de la compania canadiana Bioversel (firma exportatoare) reprezenta o treime din productia anuala a Canadei. Mai mult, instanta a evidentiat ca vasele companiei angajate de Rompetrol pentru a transporta biodieselul au facut mai multe curse intre Lake Erie (Pennsylvania – USA) si Quebec, chiar inainte de a incarca biodieselul destinat pietei romanesti. In aceste conditii, chiar reprezentantii KazMunayGas recunosc in instanta ca se poate trage concluzia de bun simt ca biodieselul provenea din SUA.

Instanta mai noteaza si ca, in mod ironic, in contract nu se specifica in mod clar care sunt cosecintele daca biodieselul nu provine din Canada, sau daca certificatele de origine nu sunt conforme, desi in draftul propus initial de Vector Trading (actual Kazmunaygas), dar rescris de OMV, exista o astfel de caluza. Daca in cazul OMV Petrom pierderea a fost mica in comparatie cu nivelul afacerilor derulate, nu acelasi lucru s-a intamplat in ceea ce-l priveste pe celalalt cumparator, compania Bioromoil.

Bioromoil a intrat in insolventa in toamna anului 2012, dupa ce ANAF a calculat datorii suplimentare de circa 25 de milioane de euro. Firma dezvoltase si o fabrica de producere a biodieselului langa Braila, pentru care a beneficiat si de fonduri europene. Sumele la care KazMunayGas Trading este obligata pana in prezent sa le achite in acest caz se ridica la peste 70 de milioane de dolari, adica mai mult de o treime din ce s-a angajat grupul kazah sa plateasca statului pentru rascumpararea actiunilor Rompetrol.

KMG International sustine ca instanta care a judecat cazurile respective a avut in vedere numai sustinerile existente in raportul OLAF, care a derulat investigatia si a ignorat sa ia in considerare buna credinta a KazMunayGas Trading, care a fost doar un intermediar. Pe de alta parte, mai noteaza compania, la momentul importului in Romania, pe baza actelor furnizate de KazMunayGas Trading, nu a existat nicio suspiciune din partea autoritatilor referitor la cantitatea de biodiesel importata.

"Consideram ca nu exista niciun fundament pentru acordarea altor daune, indiferent de natura lor, decat contravaloarea taxelor impuse de autoritatile vamale prin procesele verbale de control, in masura care instantele din Romania vor stabili definitiv si irevocabil ca acestea au fost in mod corect stabilite de catre organele de control", se mai spune in pozitia GazMunayGas International. Potrivit unor surse, Rompetrol, la fel ca si Petrom, a platit deja suma constatata de Fisc, reprezentand echivalentul a circa 26 de milioane de euro catre buget, desi a contestat decizia ANAF. Pe de alta parte, KazMunayGas Trading a actionat in instanta compania candiana Bioversel, incercand sa recupereze din prejudiciu.

"Este prematur in acest moment o astfel de estimare, procedura de punere in executare a hotararii arbitrale a Curtii din Londra fiind intr-o faza incipienta. Compania va continua sa ia toate masurile legale pentru acoperirea de catre furnizorul din Canada a prejudiciului produs", precizeaza KazMunayGas International, raspunzand in ce masura ar putea recupera prejudiciile. OMV Petrom nu a dorit sa comenteze informatiile, iar reprezentantii Bioromoil nu au putut fi contactati. Cu activitati de rafinare, petrochimie, retail, trading, explorare, productie si servicii industriale, grupul Rompetrol este prezent in 12 tari si are peste 7.000 de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri