Companiile din China vor sa cumpere activele Enel din Romania si Slovacia, pe care compania italiana le vinde pentru a-si reduce datoriile, sustine CEO-ul Enel, Francesco Starace, transmite Reuters.

"Exista companii din China interesate sa cumpere atat in Romania, cat si in Slovacia", a declarat Starace. CEO-ul Enel a precizat ca State Grid Corporation of China, cea mai mare companie de stat de utilitati din lume dupa venituri, s-a aratat interesata sa cumpere operatiunile de distributie si vanzare din Romania. In ceea ce priveste Slovacia, Starace nu a mentionat ce firma din China vizeaza preluarea participatiei de 66% a Enel la Slovenske Elektrarne, informeaza Mediafax.

In schimb, companiile CEZ si EPH din Cehia si-au manifestat deja interesul pentru cel mai mare producator de energie din Slovacia. Enel, care detine o treime din piata distributiei de energie din Romania, vrea sa vanda 64,4% din Enel Distributie Muntenia si Enel Energie Muntenia, 51% din Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea si Enel Energie, precum si 100% din compania de servicii Enel Romania (detinuta prin Enel Investment Holding BV).

Compania de stat Nuclearelectrica a anuntat, in septembrie, ca analizeaza posibilitatea de a cumpara o parte dintre operatiunile Enel in Romania, insa nu a inaintat inca nicio oferta, decizia urmand sa fie discutata de catre actionari.

Criza din zona euro, speculata de China

Starace a declarat, insa, ca "nu este un fapt" iesirea de pe piata in tarile unde Enel a scos active la vanzare. Companiile de stat din China au cautat sa preia active in Europa, profitand de criza din zona euro. De exemplu, State Grid Corporation a cumparat participatii minoritare in companiile din domeniu din Portugalia si Italia, orientandu-se acum si catre Grecia si Spania.

De altfel, Enel, grup controlat de statul italian, vrea sa vanda o parte dintre actiunile detinute la compania de utilitati Endesa din Spania, unde are o participatie de 92%.

Enel este compania de utilitati cu cele mai mari datorii din Europa, astfel ca grupul italian a decis sa vanda active in valoare de peste 4 miliarde de euro pana la finalul acestui an, pentru a reduce nivelul datoriei si pentru a-si pastra ratingul pentru investitii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri