Producatorul de energie Dragon Oil vrea sa cumpere pentru 800 de milioane de dolari compania Petroceltic, inregistrata in Irlanda, care efectuaza operatiuni de explorare si in Romania, in principal pentru a-si consolida prezenta in Algeria, relateaza Reuters.

Conducerea Dragon Oil, companie inregistrata in Marea Britanie si listata pe bursa din Londra, are nevoie de aprobarea actionarului majoritar pentru a putea ajunge la un acord cu Petroceltic. Petroceltic a anuntat deja ca va accepta oferta celor de la Dragon Oil.

"Petroceltic ar aduce rezerve suplimentare pentru Dragon Oil in zone de interes pentru noi", a declarat unul dintre purtatorii de cuvant ai Dragon Oil. Dragon Oil intentioneaza sa ofere 230 de pence pe actiune, cu 35% mai mult decat pretul mediu al titlurilor Petroceltic.

Actiunile Petroceltic au urcat cu 20,6% pe bursa din Londra, iar titlurile Dragon Oil au scazut cu 0,3%, in urma anuntului facut de Petroceltic. Unul dintre principalele active ale Petroceltic este campul de gaze Ain Tsila din Algeria. Astfel, prin preluarea companiei irlandeze, Dragon Oil si-ar consolida prezenta in Algeria, unde a primit o noua licenta de explorare pentrupetrol si gaze saptamana trecuta, in asociere cu producatorul de energie Enel din Italia, scrie Mediafax.

In Romania, Petroceltic detine 40% dintre drepturile comerciale asupra blocurilor Ex-28 Est Cobalcescu si Ex-27 Muridava in sectorul romanesc al Marii Negre si este operatorul lucrarilor de explorare din aceste perimetre, care se intind pe o suprafata totala de aproximativ 2.000 de kilometri patrati.

Citeste si:
Evolutia pretului energiei pe piata bursiera spot in ultima perioada
Pretul energiei pe piata...

Petroceltic are un buget de investitii de 27 de milioane de dolari pentru perimetrele din Romania, unde intentioneaza sa foreze trei puturi de exploatare. Compania a obtinut in octombrie 2011 licente de exploatare pentru o perioada initiala de trei ani, care poate fi extinsa cu pana la sapte ani.

In primele sase luni ale acestui an, Petroceltic a inregistrat cheltuieli de exploatare in valoare totala de 64,3 milioane de dolari, dintre care 8,1 milioane de dolari pentru forarea celui de-al doilea put in perimetrele din Romania, potrivit raportului financiar al companiei.

Putul Muridava-1 a fost forat la finele primului trimestru, la o adancime de 2.747 metri. Costul lucrarii a fost amortizat, deoarece nu au fost descoperite suficiente cantitati de hidrocarburi pentru a incepe exploatarea comerciala, potrivit companiei.

Citeste si:
Geta Energeta: prima platforma pentru servicii de audit si certificare
Geta Energeta: prima...

Sursa foto: Platforma petroliera/Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
CEZ: Vanzarea activelor din Romania incepe in octombrie