Companiile de medicamente generice din Romania anunta sute de disponibilizari pana la finalul anului, pe fondul mentinerii actualului cadru fiscal si legislativ, “ostil industriei farmaceutice locale”, se arata intr-un comunicat al Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR).

Potrivit APMGR, peste 200 de angajati vor fi disponibilizati pana la finalul anului 2014, tendinta care se va mentine si in urmatorii ani.
"Autoritatile ar trebui sa fie constiente ca industria locala nu este doar un furnizor de medicamente, ci si un angajator strategic, care ofera locuri de munca inalt calificate si un contributor important la cresterea economica, in mod special prin cresterea potentialului de export al industriei," a declarat Laurentiu Mihai, director executiv APMGR.

Companiile membre APMGR angajeaza 8.000 de persoane si contribuie cu circa 1,5% la PIB al Romaniei.

Incepand cu 2011, cand a fost introdusa taxa clawback in actuala formula de calcul, au disparut de pe piata 1.332 de medicamente. Mai mult de jumatate din aceste medicamente disparute (888 in total) erau medicamente cu pret mai mic de 50 lei, iar 45% erau fabricate in Romania.

In acest context, APMGR solicita autoritatilor sa corecteze mecanismul de calcul al taxei clawback si reducerea nivelului actual de peste 20% trimestrial, precum si modificarea mecanismului de stabilire a preturilor medicamentelor de catre Ministerul Sanatatii prin renuntarea la dubla referentiere (respectiv compararea pretului genericului atat cu cel al produsului original (max 65%), cat si cu cel din cele 11 state de referinta).

Companiile membre APMGR au capacitati de productie in Bucuresti, Baia Mare, Cluj Napoca, Targu Mures si Timisoara, unde se produc peste 1.500 de medicamente generice acoperind toate clasele terapeutice, de la produse antireumatice si antialergice, pana la produse oncologice de inalta clasa. APMGR reprezinta principalele companii producatoare de medicamente generice din Romania: Actavis, AC Helcor, B. Braun Pharmaceuticals, Biofarm, Dr. Reddy's, Desitin Pharma, Egis, Fresenius Kabi, Gedeon Richter, Glenmark Pharmaceuticals, Infomed Fluids, Krka, Labormed, Magistra CC, Medochemie, Sandoz, Terapia-Ranbaxy, Teva, Zentiva.

Sursa foto: Medicamente, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri