Piata de caramida va creste in 2014, acest lucru fiind datorat mai ales conditiilor atomsferice favorabile care au dat startul lucrarilor in constructii inca de la inceputul lunii martie, mult mai devreme decat ar incepe in mod obisnuit sezonul.

“Suflul din primavara a ajutat producatorii de blocuri ceramice din Romania sa raporteze cresteri, mai ales in ceea ce priveste consumul. Toti producatorii au vandut mai bine in 2014 decat in ultimii ani, iar acest lucru s-a vazut intr-o crestere a consumului de 20 – 25%. Clima a ajutat la inceperea proiectelor in constructii mai devreme, plus ca exista si un reviriment in ceea ce priveste dorinta oamenilor de a face proiecte. Cresterea consumului vine cel mai probabil si ca urmare a scaderii pretului la solutiile de constructii, ceea ce nu va insemna neaparat o crestere semnificativa in vanzari”, a declarat Liviu Stoleru, directorul general si presedinte al CA in cadrul Cemacon SA, unul dintre cei mai mari producatori de blocuri ceramice din Romania.

Intrebat de cum vede anul viitor, Liviu Stoleru se asteapta ca 2015 sa fie un an mai bun decat actualul, pe fondul depasirii crizei politice si celor doua campanii electorale derulate in acest an. “Daca ar fi sa fac o estimare la rece, ma astept ca piata sa isi continue evolutia pozitiva pe piata, iar acest lucru va fi dictat de o iesire din criza politica in care ne aflam in prezent. Dupa sase ani de dificultati in piata cu totii ne dorim sa depasim acest moment si sa revenim pe crestere.

Principalele provocari in piata de caramizi in anul care urmeaza

Potrivit reprezentantului Cemacon, in prezent al treilea jucator specializat in productia si comercializarea de blocuri ceramice din Romania, in 2015 producatorii de caramizi vor trebui sa isi pregateasca liniile de productie si sa fie atenti la eventualele dificultati pe care distribuitorii le pot intampina. “Producatorii din piata vor trebui sa isi alinieze capacitatile de productie si sa fie atenti la eventualele colapsuri cu care distribuitorii din piata s-ar putea confrunta. Noi am demarat deja un proces in acest sens si ne-am orientat spre extinderea capacitatii de productie prin deschiderea fabricii din Zalau, ceea ce ne va creste capacitatea de productie la un total de aproape 500.000 de tone pe an”, a declarat Liviu Stoleru.

Planurile Cemacon in 2015: decid constructia unei noi fabrici in Romania si extind capacitatea de productie

Desi Cemacon si-a atins capacitatea maxima de productie la fabrica din Recea in acest an, iar din toamna a decis extinderea capacitatii de productie cu o linie din vechea fabrica din Zalau, producatorul de blocuri ceramice din zona Transilvaniei nu renunta la ideea dezvoltarii unei noi fabrici in Romania, planuri pe care le-a anuntat in exclusivitate anul trecut pentru wall-street.ro .

Producatorul de blocuri ceramice ia in calcul dezvoltarea unei facilitati de productie tip greenfield, investitie care i-ar asigura o prezenta si mai buna pe piata locala de profil si ar creste puternic cota de piata a companiei in Romania. “In primavara anului viitor vom propune actionariatului posibilitatea dezvoltarii unei noi fabrici la nivel local, dar mai intai trebuie sa observam rezultatele aduse de linia de productie de la fabrica din Zalau. Pe lista noastra sunt doua variante: ori constructia unui proiect de tip greenfield, evaluat la circa 15 – 20 de milioane de euro, ori o achizitie, insa din ceea ce am cautat pana acum pretul cerut este mult peste oferta. Cea mai viabila in opinia noastra este constructia unei fabrici noi”, a mai aratat seful Cemacon.

Cemacon tinteste pentru acest an o crestere a business-ului de cel putin 30%, evolutie care l-ar apropia pe producatorul de blocuri ceramice de locul secund in piata de profil. Afacerile Cemacon s-au ridicat anul trecut la circa 11 milioane de euro, o crestere de aproape 40% fata de anul anterior. Principalii producatori de caramizi din Romania sunt austriecii de la Wienerberger si Ceramica Iasi (Brikston).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri