Cunoscuta ca designer vestimentar, Andreea Dogaru imbraca insa zilnic si hainele de antreprenor. La 28 de ani tanara, absolventa a Academiei de Studii Economice si a unui master in audit intern, conduce, alaturi de mama si fratele sau, una dintre cele mai mari firme producatoare de confectii textile din Oltenia.

Docara Conf este afacerea infiintata dupa 1989 de familia Dogaru, in prezent unul dintre cei mai mari producatori de confectii textile din sudul tarii. Andreea Dogaru a inceput sa lucreze de timpuriu in fabrica de confectii. “Mi-am dorit initial sa fac arhitectura. Mama si-a dorit in schimb sa continuam afacerea, asa ca la 18 ani am inceput sa lucrez in firma. Am inceput de la masina de cusut, am mers si in depozit, la ambalare, la tot ce inseamna export. Apoi am inceput sa invat contabilitate. Mama obsinuia sa spuna ca un contabil bun este obligatoriu, e bine sa stii sa iti controlezi oamenii, sa stii sa ii verifici”, a spus Andreea Dogaru pentru wall-street.ro.

Daca la inceput afacerea numara doar 30 de angajati, in prezent compania are in jur de 200 de oameni. In 2006 Andreea Dogaru a infiintat prima sectie de confectii, separat de compania-mama, iar in 2010 a pus bazele celei de-a doua unitati de productie textile. A mers spre orase defavorizate, doua sectii aflandu-se in Bailesti, judetul Dolj.

“In prezent, industria textila este suprasaturata de tot felul de companii care apar peste noapte, care nu stiu ceea ce fac, de unde si problema fluctuatiei de personal. Nu poti sa le atragi atentia angajatilor cu nimic pentru ca imediat pleaca. In orasele mari, mai mult de jumatate din cei care au calificare in textile pleaca in afara tarii pentru ca salariile sunt mai mari. Am decis sa deschidem intr-un oras defavorizat pentru ca acolo oamenii nu au unde sa munceasca. Este saracie. Oamenii sunt mult mai seriosi, nu ai probleme cu ei, inteleg cand trebuie sa stea peste program”, afirma Andreea Dogaru.

Fashion si fintech: H&M,...
Citeste si: Fashion si fintech: H&M, parteneriat de 20 milioane de dolari cu...

Sursa foto: Textile, Shutterstock.com

Cu o capacitate de productie de 200.000 de produse pe luna, sectiile de confectii lucreaza toata gama de articole de dama, mai putin lenjerie intima, produse livrate in proportie de 90% in tari precum Anglia si Franta. Restul de 10% din productie il reprezinta produsele creatie proprie semnate de designerul vestimentar, care sunt comercializate online si intr-un magazin din Craiova.

“Noi producem lohn, adica doar croim, asamblam si exportam. Din pacate in Romania nu mai exista productie interna de tesaturi si accesorii. Materia prima o importam de cele mai multe ori la un pret mai mare decat am fi putut sa o luam de aici. Imi propun insa sa producem full pentru marile branduri cu care lucram, adica materia prima si modelul sa ne apartina”, explica designerul vestimentar.

Romania isi traieste in momentul de fata a doua tinerete in domeniul confectiilor textile

eCommerce-ul romanesc,...
Citeste si: eCommerce-ul .ro, crestere de trei ori mai mare decat media europeana

Printre clientii cu care lucreaza se numara H&M sau Primark, insa antreprenoarea vizeaza sa atraga in urmatoarea perioada nume precum Zara sau Orsay. In acest sens pregateste deschiderea a doua noi sectii de confectii textile, tot in orase defavorizate, pana in luna martie a anului viitor. “Este destul de greu sa atragi clienti noi, mai ales in zona in care imi propun sa intru si anume productia full. Din cauza tarilor din regiune care au manopera mai ieftina a fost o problema in ultimii ani cu relocarea lucrului, majoritatea companiilor au ales tarile vestice pentru manopera mai ieftina, uneori la jumatate fata de noi. Insa Romania isi traieste in momentul de fata a doua tinerete in domeniul confectiilor textile, cei mai mari retaileri din domeniu se reintorc datorita calitatii pe care romanii o ofera. Calitatea nu ai cum sa o negociezi”, considera Dogaru.

Pretul in schimb trebuie negociat pentru a le putea oferi angajatilor sai salarii cat mai bune, sustine aceasta. “Negociez foarte bine preturile pentru ca nu imi place sa imi bat joc de oameni, si ei au familii si nu pot trai din 700 de lei pe luna. In Bailesti mai sunt 3 fabrici de confectii si pot sa spun ca oferim cele mai bune salarii. Salariile masinistilor merg de la 900 la 1.500 de lei, sefii de banda pleaca de la 2.000 si pot ajunge la 5.000 de lei. Asteptarile de la ei sunt pe masura”, completeaza Andreea Dogaru.

Pentru anul acesta estimeaza o cifra de afaceri mai mare cu 27% pe fondul majorarii capacitatii de productie si a numarului de angajati. In 2013 Docara Conf a incheiat cu afaceri de aproape un milion de euro. Planurile pentru urmatorii cinci ani sunt ambitioase: isi propune sa deschida in fiecare oras defavorizat din partea de sud a tarii cate o sectie de confectii cu cel putin 150 de angajati. “Tot timpul am sustinut ca oamenii ar trebui sa inteleaga faptul ca trebuie sa cumparam produse romanesti. Lohn-ul a ucis practic industria textile din Romania. Acesta este un alt obiectiv pe care mi l-am propus. Incep cu mine. Tot ce port este creatia mea”, mai spune zambind Andreea Dogaru.

Potrivit datelor Euromonitor, romanii cheltuiau anul trecut pe imbracaminte, accesorii si pantofi circa 11 mld. lei, urmand ca pana in 2017 industria sa atinga 12,5 mld. lei. In medie, un roman cheltuie pe aceste produse sub 50 de lei pe luna, cifre care ne plaseaza in urma unor state precum Polonia, Cehia sau Ungaria. Cu toate acestea, marii retaileri de imbracaminte au ales Romania ca centru de productie datorita costurilor reduse cu forta de munca. In schimb, cercetarile au aratat faptul ca muncitorii din Romania castiga 124 de euro pe luna, cu 55 de euro mai putin fata de salariul minim pe economie.

H&M inchiriaza 1.000 mp...
Citeste si: H&M inchiriaza 1.000 mp pentru viitorul sau sediu din Unirii View


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
H&M a vandut in Romania imbracaminte de peste 1 miliard de lei