Desi decizia Curtii de Arbitraj International a Bancii Mondiale a fost in favoarea companiei americane, Venezuela trebuie sa plateasca este o suma cu mult sub cea ceruta de Exxon, si anume 16,6 miliarde de dolari. Decizia curtii de arbitraj vine intr-un moment foarte greu pentru economia tarii latino-americane, care se confrunta cu dificultati la plata datoriilor straine.

"Pe de o parte, Venezuela a iesit cu bine din acest caz. Totusi, decizia va avea un impact negativ, pentru ca tara are mari probleme cu fluxul de capital", a declarat Asdrubal Oliveros, seful companiei de consultanta Ecoanalitica, arata Mediafax. De altfel, guvernul de la Caracas a salutat decizia Curtii, considerandu-o "rezonabila".

Exxon este una dintre cele 20 de companii care au inaintat plangeri catre Curtea de arbitraj a Bancii Mondiale impotriva Venezuelei, cu scopul obtinerii unor compensatii pentru activele expropriate in timpul nationalizarilor din anul 2007.

Exxon va primi compensatii pentru intreruperea operatiunilor in cadrul a doua proiecte, Cerro Negro si La Ceiba. Compania americana estimeaza ca a cheltuit 3,1 miliarde de dolari pentru constructia si operarea facilitatilor intre 1997 si 2007.