Suma solicitata de Exxon Mobil de la Venezuela pentru exproprierea unor active ale companiei americane in 2007, de 1,6 miliarde de dolari, va fi de zece ori mai mica, relateaza The Wall Street Journal.

Desi decizia Curtii de Arbitraj International a Bancii Mondiale a fost in favoarea companiei americane, Venezuela trebuie sa plateasca este o suma cu mult sub cea ceruta de Exxon, si anume 16,6 miliarde de dolari. Decizia curtii de arbitraj vine intr-un moment foarte greu pentru economia tarii latino-americane, care se confrunta cu dificultati la plata datoriilor straine.

"Pe de o parte, Venezuela a iesit cu bine din acest caz. Totusi, decizia va avea un impact negativ, pentru ca tara are mari probleme cu fluxul de capital", a declarat Asdrubal Oliveros, seful companiei de consultanta Ecoanalitica, arata Mediafax. De altfel, guvernul de la Caracas a salutat decizia Curtii, considerandu-o "rezonabila".

Exxon este una dintre cele 20 de companii care au inaintat plangeri catre Curtea de arbitraj a Bancii Mondiale impotriva Venezuelei, cu scopul obtinerii unor compensatii pentru activele expropriate in timpul nationalizarilor din anul 2007.

Exxon va primi compensatii pentru intreruperea operatiunilor in cadrul a doua proiecte, Cerro Negro si La Ceiba. Compania americana estimeaza ca a cheltuit 3,1 miliarde de dolari pentru constructia si operarea facilitatilor intre 1997 si 2007.

Citeste si:
Cat au directionat companiile prin 20% catre cauzele sociale
Doar una din patru companii...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
Cinci motive pentru care managerii isi dau demisia din companii