Liderii sindicali de la Tractorul Brasov, Electroputere Craiova si Nitramonia Fagaras resping decizia presedintelul AVAS, Razvan Orasanu, de a vinde societatile pe active si ameninta cu proteste daca nu se gaseste o alta solutie de privatizare
Disponibilizarile voluntare pe care Razvan Orasanu le-a propus in cazul societatii Tractorul Brasov sunt "o cacialma, un santaj ieftin si nesimtit al presedintelui AVAS" si sunt ilegale pentru ca nu exista in Codul Muncii, a declarat, citat de NewsIn, secretarul general al Blocului National Sindical, Matei Bratianu.

Reprezentantii Tractorul Brasov sunt de acord cu restructurarea companiei, dar nu in termenii propusi de AVAS, care doreste disponibilizarea a o mie de muncitori. Consiliul de administratie a aprobat disponibilizarea in etape a 240 de salariati, si cere AVAS-ului sa accepte programul de restructurare prin comasarea activitatii. Acest lucru presupune restrangerea activitatii in locatii cu o suprafata de 35-40 de hectare (spre deosebire de 140 de hectare cat este in prezent) si dotarea cu aparatura speciala, care ar reduce cu 50% costurile de productie, a spus Matei Bratianu.

Tractorul Brasov are 2.142 de salariati si o datorie la stat de 7.400 de miliarde de lei. in prezent are comenzi pentru export pentru un numar de 4.000 de tractoare si mai multe companii si-au manifestat intentia de a cumpara societatea, dupa procesul de privatizare esuat cu firma Mahindra, a spus presedintele sindicatului "Dreptate si Fratie" de la Tractorul, Gheorghe Apostu.

"Razvan Orasanu are intentia sa scoata Tractorul de pe piata pentru ca masinile aduse din afara aduc comisioane", a mai spus Gheorghe Apostu. "Romania va fi nevoita sa cumpere tractoare din afara pe firmele nu stiu cui. DNA ar trebui sa se autosesizeze si sa vada de ce Orasanu vrea sa scoata Tractorul de pe piata."

Case in loc de tractoare

Liderul sindical de la Brasov mai reclama faptul ca AVAS-ul vrea sa vanda societatea pentru pamanturi si cladiri, la un pret sub nivelul pietei, pe care apoi proprietarul sa le foloseasca pentru construirea unui cartier rezidential. "Ar cumpara o suta de hectare de pamant cu care apoi ar face ce vor. Mahindra ar fi dat 20-25 de milioane de euro pe un pamant al carui pret real depaseste o suta de milioane de euro", a spus Gheorghe Apostu.

In aceeasi situatie se afla si Electroputere Craiova, care, daca se va vinde pe active, nu va atrage investitori importanti din Europa si din lume, a spus presedintele sindicatului societatii, Aurel Bojenoiu. "Aceasta vanzare este pentru cei care vizeaza terenul si cladirile. Dorim privatizarea, dar nu oricum si oricui", a declarat Aurel Bojenoiu.

Cu toate ca societatea are profit si exporta produse in toata lumea, are datorii la stat de 40 de milioane de euro. Pe piata romaneasca produsele de la Electroputere se vand in proportie de doar 1-2% pentru "ca nu poate participa la majoritatea licitatiilor din cauza datoriilor", a spus Bojenoiu. Societatea are solicitari de privatizare de la firme din Grecia, Austria si un grup de investitii american, iar sindicalistii cer ca vanzarea sa se faca pe pachet majoritar sau prin diviziunea pe entitati juridice, care sa fie vandute separat.

"Suntem de aceeasi parere cu colegii de la Tractorul ca metoda propusa de Orasanu este o modalitate de lichidare a societatii. Daca nu va avea rabdare sa ne asculte, vom face mitinguri sau greva pentru a ne apara drepturile", a concluzionat Aurel Bojenoiu.

Reprezentantul Sindicatului Nitramonia-Rompiro de la Nitramonia Fagaras, Lucian Cupu, sustine ca fabrica de explozibil si produse chimice ar fi vanduta tot pentru o valorificare ulterioara a terenurilor. "Societatea este amplasata intr-o zona cu un insemnat potential turistic. Vanzarea Nitramonia este in interesul unor grupuri pe care Orasanu s-ar putea sa le reprezinte", a spus la randul sau Lucian Cupu.

Orasanu considera politicianiste acuzele sindicatelor

Toti politicienii trompeta si liderii de sindicat au ajuns sa foloseasca sistemul de drept in scopuri pur politice, a declarat presedintele AVAS, Razvan Orasanu, ca reactie la acuzatiile si amenintarile cu DNA ale sindicatelor privind situatia de laTractorul, Nitramonia si Electroputere.

"Noi ne aflam in situatia in care oricine are de reclamat o problema, in loc sa faca demersurile administrative normale, apeland la institutiile civile pentru solutionarea conflictului aparut, ameninta cu trimiterea la DNA", a afirmat, citat de NewsIn, Orasanu, adaugand ca "acum BNS, CNS Cartel Alfa si alte sindicate ma acuza si ameninta cu verificarea la DNA, pe motiv ca optez pentru vinzarea modulelor viabile ale societatii Tractorul UTB Brasov catre o companie cu traditie in productia de tractoare, si nu catre alte societati interesate de plasamente imobiliare".

La randul sau seful AVAS ii acuza pe "aceeasi lideri de sindicat" de lipsa de coerenta si consecventa in declaratii, mai ales ca au refuzat sa fie continuate negocierile cu Mahindra&Mahindra. "Ma intreb in ce masura parerile exprimate public de politicieni si liderii sindicali reprezinta interesele oamenilor care muncesc la Tractorul UTB Brasov si Electroputere Craiova", a mai afirmat Orasanu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri