Compania austriaca Verbund va constitui un provizion de 144 milioane de euro pentru pierderi anticipate anul acesta la parcul eolian de la Casimcea, judetul Tulcea, ca urmare a modificarilor legislative din Romania privind certificatele verzi acordate producatorilor de energie regenerabila.

"Interventiile autoritatilor romane pe piata certificatelor verzi si surplusul masiv de certificate existent conduc la scaderea veniturilor Verbund in Romania. In urma efectuarii unui test, a rezultat nevoia reevaluarii in scadere a activelor. Impactul asupra rezultatelor grupului este de circa 144 de milioane de euro", se arata intr-un comunicat al Verbund, scrie Mediafax.

Verbund opereaza in Romania unul dintre cele mai mari parcuri eoliene din Europa. Inaugurat in iunie anul trecut, parcul de la Casimcea are o capacitate totala de 225 MW, care ar purtea fi extinsa la 280 MW pana in 2016. Pana in prezent, compania austriaca a investit peste 380 de milioane de euro in proiect.

Piata certificatelor verzi din Romania se afla in blocaj, ca urmare a aprobarii de catre guvern a unui un proiect de hotarare prin care marii consumatori de energie electrica vor plati doar 15-60% din certificatele verzi aferente cotei obligatorii stabilite prin legislatie.

Potrivit sefului companiei Vienna Energy Forta Naturala, din grupul austriac Wien Energie, marii consumatori nu mai cumpara certificate verzi, fiind in asteptarea aprobarii de catre CE a propunerii Executivului.

Inca o lovitura pentru Jaguar...
Citeste si: Grupul Jaguar Land Rover, pierderi de circa 4 miliarde de euro in Q4

Conducerea Verbund a revizuit in urcare estimarile privind rezultatele financiare de anul acesta, pe fondul unei performante in crestere pe segmentul hidro si a impactului pozitiv in urma unui program de eficientizare a costurilor.

De asemenea, vanzarea a doua termocentrale din Franta catre KKR & Co. la inceputul lui octombrie va contribui la cresterea veniturilor, a anuntat compania austriaca. Efectele pierderilor preconizate in Romania si ale tranzactiei din Franta au fost deja incluse in rezultatele grupului pentru primele noua luni ale anului, care vor fi publicate pe 29 octombrie.

Sursa foto: Turbine eoliene/Shutterstock.com

CFR Marfa estimeaza pierderi...
Citeste si: CFR Marfa estimeaza pierderi de peste 232 de milioane de lei in 2018


Mai multe articole din sectiunea Companii »Citeste si
TAROM si-a majorat cu 1,4% cota de piata in Romania