WWE (World Wrestling Entertainment)

WWE (World Wrestling Entertainment)

Anul fondarii: 1952

Cu programe transmise in peste 170 de tari, WWE este cea mai cunoscuta companie de wrestling, faimoasa pentru show-urile live pline de suspans si participanti precum Hulk Hogan, Stone Cold Steve Austin sau The Rock.

Initial a fost fondata sub numele Capitol Wrestling Corporation, ale carei baze au fost puse de Jess McMahon in 1952. Afacerea a fost preluata de baiatul sau Vincent, care a fondat World Wide Wrestling Federation in 1963, impreuna cu Toots Mondt.

In 1982, afacerea a fost preluata de Vincent K. McMahon de la tatal sau, care a reusit sa transforme compania intr-un fenomen global.

Sursa foto: Shutterstock.

Mars Inc

Mars Inc

Anul fondarii: 1911

La inceput de secol, Frank C. Mars a inceput o afacere cu bomboane la casa sa din Tacoma, Washington. Pana in 1920 i s-a alaturat si fiul sau, Forrest E. Mars, care a reusit sa dezvolte compania si sa adauge o patiserie, o fabrica de produse alimentare si un salon de ingrijire pentru animale.

Forrest a cumparat afacerea de la tatal sau in 1960 si a numit-o Mars, Incorporated. Astazi compania este cunoscuta pentru branduri precum M&Ms, Mars Bars si Snickers.

Din consiliul de administratie al companiei fac acum parte doar membri ai familiei Mars.

Sursa foto: Shutterstock.

McCain Foods

McCain Foods

Anul fondarii: 1957

Compania canadiana McCain Foods este o multinationala specializata in alimente congelate, fondata de fratii familiei McCain: Wallace, Harrison, Robert si Andrew.

Compania a operat initial doar in Canada, insa a fost extinsa in anii '60, intrand pe pietele britanica, australiana si americana, insa a deschis o fabrica de cartofi prajiti si in Scarborough, nordul Angliei.

McCain Foods valoreaza astazi miliarde de dolari, are 46 de fabrici si 18.000 de angajati in toata lumea. Din consiliul de administratie fac astazi parte patru membri ai familiei McCain, inclusiv Allison, directoarea companiei.

Sursa foto: Shutterstock.

Marriott

Marriott

Anul fondarii: 1927

Istoria Marriott Corporation a inceput in 1927, cand J. Willard Marriott si sotia sa Alice au pus bazele unei francize de bere in Washington D.C.

Dupa 30 de ani, in 1957, Marriott s-a transformat intr-o afacere hoteliera, dupa ce a deschis "primul hotel auto din lume", asa cum il descrie compania, in Arlington, Virginia. Condus atunci de Bill Marriott, fiul lui J. Willard, hotelul cu 365 de camere a adus companiei renumele de lider al ospitalitatii.

Compania opereaza acum peste 3.900 de hoteluri in toata lumea si a avut venituri de circa 13 miliarde de dolari in 2013. Bill Marriott a renuntat la pozitia de CEO in 2012, insa ramane director executiv in consiliul de administratie, in timp ce Deborah Marriott Harrison este oficial la conducerea companiei.

Sursa foto: Shutterstock.

Walmart

Walmart

Anul fondarii: 1962

Primul magazin Walmart a fost deschis in 1962 de Sam Walton, in Rogers, Arkansas. Dupa doar cinci ani, familia a mai deschis 24 de magazine, iar pana in 1970 compania a devenit un lant national de magazine.

Walmart are astazi peste doua milioane de angajati, opereaza 11.000 de magazine si are peste 200 de milioane de clienti in 27 de tari. La conducerea companiei este Rob Walton, fiul lui Sam Walton, inca din 1992.

Sursa foto: Shutterstock.

Swarovski

Swarovski

Anul fondarii: 1895

Compania a fost fondata de Daniel Swarovski dupa ce a inventat un mecanism prin care sa taie cristalele cu o foarte mare precizie.

Cu sediul in Wattens, Austria, grupul Swarovski, din care fac parte Swarovski Crystal, Swarovski Optik si Tyrolit, a avut in 2013 venituri de doar 3 miliarde de euro (3,8 miliarde de dolari) si a angajat peste 30.000 de oameni.

Din comitetul executiv al companiei fac parte cinci membri ai familiei, la a cincea generatie dupa cea a fondatorului: Robert Buchbauer, Daniel J. Cohen, Markus Langes-Swarovski, Mathias Margreiter si Nadja Swarovski.

Sursa foto: Shutterstock.

Fiat Chrysler Automobiles

Fiat Chrysler Automobiles

Anul fondarii: 1899

Compania cunoscuta acum ca Fiat Chrysler Automobiles (FCA), a aparut de la sfarsitul secolului 19, cand omul de afaceri Giovanni Agnelli a fondat Fabbrica Italiana Automobili Torino (FIAT).

Recunoscuta pentru modele prefcum Fiat 500, compania este acum condusa de nepotul lui Gianni Agnelli, John Elkann, in timp ce Andrea Agnelli, care conduce grupul de fotbal Juventus, este director non-executiv.

Sursa foto: Shutterstock.

C&A

C&A

Anul fondarii: 1841

C&A a fost fondata de fratii Clemens si August Brenninkmeijer, care si-au propus sa le ofere clientilor "haine de o calitate buna, usor de purtat si la preturi accesibile".

Compania, denumita dupa initialele fondatorilor sai, este inca condusa ca o afacere de familie. C&A are in prezent peste 1.500 de magazine in intreaga lume, inclusiv in Franta, Belgia, Mexic si Brazilia, iar numarul angajatilor depaseste 37.500.

Sursa foto: c-and-a.com.

Toyota

Toyota

Cunoscuta ca una dintre cele mai renumite si de succes producatoare de automobile, compania Toyota Motor Co., Ltd a fost infiintata cu putin inainte de Primul Razboi Mondial de Kiichiro Toyoda, la un an dupa ce compania omonima, Toyoda, a lansat o masina de pasageri, Model AA.

Toyota Motor Corporation este astazi condusa de presedintele Akio Toyoda, iar compania, cunoscuta pentru modele precum masina hibrida Prius, are astazi peste 330.000 de angajati in intreaga lume.

Sursa foto: Shutterstock.

Sursa foto: Oameni de afaceri/ Shutterstock.