Distribuitorii de gaze vor transmite Departamentului pentru Energie liste cu toti consumatorii protejati

Transgaz Medias si distribuitorii de gaze vor transmite Departamentului pentru Energie o lista cu toti consumatorii de gaze protejati, a caror aprovizionare cu gaze nu poate fi sistata in nicio situatie.

Distribuitorii de gaze si transportatorul Transgaz Medias (TGN) vor transmite Departamentului pentru Energie, pana la 15 noiembrie, o lista cu consumatorii de gaze protejati, a caror aprovizionare cu gaze nu poate fi sistata in nicio situatie, potrivit unui proiect de act normativ, potrivit Mediafax.

Scopul proiectului este garantarea securitatii aprovizionarii cu gaze prin asigurarea functionarii corecte si continue a pietei interne a gazelor naturale si prin stabilirea unor masuri exceptionale care urmeaza sa fie puse in aplicare in cazul in care piata nu mai este in masura sa furnizeze cantitatile necesare de gaze, se arata in nota de fundamentare a proiectului de hotarare de guvern elaborat de Departamentul pentru Energie.

IMM-urile si serviciile sociale esentiale, protejate

In categoria consumatorilor protejati intra clientii casnici, autoritatile si institutiile publice, persoanele juridice de drept public sau privat care isi desfasoara activitatea in domeniul sanatatii, educatiei, asistentei sociale, hotelier si alte facilitati de cazare. Din aceeasi categorie fac parte si producatorii de energie termica destinata consumului clientilor casnici si institutiilor publice, clientii industriali, dar doar pentru acea cantitate de gaze necesara mentinerii integritatii fizice a instalatiilor exploatate si/sau a securitatii mediului, si clientii industriali noi, pentru acea cantitate de gaze naturale necesara mentinerii integritatii fizice a instalatiilor exploatate si/sau a securitatii mediului.

De asemenea, sunt considerati consumatori protejati si IMM-urile si serviciile sociale esentiale, cu conditia sa fie racordate la o retea de distributie sau de transport de gaze naturale si ca toti acesti consumatori suplimentari sa nu reprezinte mai mult de 20 % din consumul total de gaze, precum si instalatiile de termoficare, in masura in care furnizeaza energie IMM-urilor si serviciilor sociale esentiale. Pe langa consumatorii de gaze protejati, este definita si categoria clientilor intreruptibili de siguranta care, prin reducerea consumului de gaze pana la oprire contribuie la mentinerea securitatii in aprovizionarea cu gaze naturale in situatie de urgenta.

Citeste si:
România a importat în 2020 peste 960 mil. metri cubi de gaze de la...
România a importat în 2020...

Gazprom a diminuat livrarile de gaze pentru Romania

Situatiile in care consumatorii trebuie protejati sunt cand se inregistreaza temperaturi extreme pentru o perioada de varf de sapte zile, constatate statistic o data la 20 de ani, in orice perioada de cel putin 30 de zile in care cererea de gaze este "exceptional de mare", respectiv cand pentru o perioada de cel putin 30 de zile infrastructura principala de gaze este efectata in conditii normale de iarna.

Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, declara la mijlocul lunii septembrie, cand grupul rus Gazprom a diminuat livrarile de gaze catre clienti din Romania, ca in perioada de iarna consumatorii locali de gaze nu ar avea nicio problema chiar daca Gazprom ar opri in totalitate livrarile de gaze si iarna ar fi extrem de dificila. Romania consuma anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si produce aproximativ 11 miliarde metri cubi.

Diferenta este importata din Rusia, prin firme intermediare, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern. Aproximativ 60% dintre consumatorii de gaze sunt deja in piata libera, in timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpara gaze la pret reglementat.

Citeste si:
Ministerul Economiei va publica stadiul schemelor de sprijin pentru...
Ministerul Economiei va...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri