Circa 73,3% dintre companiile romanesti nu au aplicat pana in prezent la nici un fond de pre-aderare (PHARE, ISPA, SAPARD) si doar 25% din firme (practic, doar o firma din patru) se declara pregatite pentru a aplica la fondurile structurale, potrivit buletinului industrial trimestrial, realizat de Grupului de Economie Aplicata (GEA).
Totusi, se arata in buletinul GEA, rata de succes in cazul firmelor care au aplicat este foarte mare, de 87%. Totusi, peste 40% din firme se gasesc in diferite faze pregatitoare, ceea ce poate creste in curand capacitatea de absorbtie, informeaza Rompres.

Analiza se bazeaza pe un chestionar de conjunctura economica aplicat unui esantion reprezentativ de firme din industria prelucratoare. Temele abordate au fost evolutia productiei, nivelul taxelor si pregatirea pentru aderare.

Indicele GEA de incredere industriala pentru trimestrul III 2006 s-a situat la 6,7 (pe o scala de la plus 100 la minus 100), foarte apropiat de cel din trimestrul II (7,7) si superior celui din trimestrul III 2005 (2,2) arata ca ne putem astepta in perioada iulie-septembrie 2006 la cresterea productiei industriale intr-un ritm apropiat celui din trimestrul II al anului curent si superior perioadei similare a anului trecut.

Indicele de incredere industriala are o valoare pozitiva, deci sentimentul pietei este pozitiv, lucru datorat in special cresterii productiei (sold conjunctural plus 34,2 pentru trimestrul III), cresterii gradului de acoperire a productiei cu comenzi (4,5 luni in trimestrul III 2006 fata de 3,8 luni in trimestrul II) si scaderii usoare a stocurilor. Se pare ca procesul de restructurare fortata din industria prelucratoare a inceput sa dea rezultate.

Totusi, acest proces de restructurare s-a bazat si continua sa se bazeze pe reducerea costurilor cu personalul, se arata in studiul GEA. Peste jumatate dintre firme declara ca volumul taxelor platite la stat a crescut atat
fata de trimestrul precedent (sold conjunctural plus 51,7), cat si fata de perioada similara a anului trecut (sold conjunctural plus 52,5 ). Aceste rezultate confirma cresterea veniturilor bugetare, pe seama extinderii fiscalitatii si dinamicii accentuate a consumului.

Referitor la modificarile recent aprobate ale Codului Fiscal, doua treimi din repondenti considera ca acestea nu vor avea nici un impact asupra activitatii firmei pe care o conduc. Soldul conjunctural este insa negativ ( minus 8,5); practic, o firma din cinci considera ca modificarile la Codul Fiscal ii vor obstructiona activitatea.

Peste jumatate dintre firme declara ca volumul taxelor platite la stat a crescut atat fata de trimestrul precedent (sold conjunctural plus 51,7), cat si fata de perioada similara a anului trecut (sold conjunctural plus 52,5). Aceste rezultate confirma cresterea veniturilor bugetare, pe seama extinderii fiscalitatii si dinamicii accentuate a consumului. Totusi, raspunsurile la intrebarile privind volumul taxelor platite nu se coreleaza semnificativ statistic nici cu evolutia volumului productiei, nici cu evolutia numarului de angajati.

Buletinul a fost realizat de Grupul de Economie Aplicata pe baza unui chestionar trimestrial de Conjunctura Economica in perioada 10 - 24 iulie, pe un esantion reprezentativ de firme din industria prelucratoare.

Au raspuns 120 de firme. Ca si la chestionarele precedente, a fost pus accentul pe firmele mari (peste 250 de angajati), care reprezinta 57,5% din totalul respondentilor, si pe firmele cu capital privat, care reprezinta 81,5% din totalul respondentilor. Sectoarele de activitate cele mai bine reprezentate sunt si cele mai active din industria prelucratoare, astfel: masini si echipamente - 17,5%, masini si aparate electrice 15,8%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri