Totusi, se arata in buletinul GEA, rata de succes in cazul firmelor care au aplicat este foarte mare, de 87%. Totusi, peste 40% din firme se gasesc in diferite faze pregatitoare, ceea ce poate creste in curand capacitatea de absorbtie, informeaza Rompres.

Analiza se bazeaza pe un chestionar de conjunctura economica aplicat unui esantion reprezentativ de firme din industria prelucratoare. Temele abordate au fost evolutia productiei, nivelul taxelor si pregatirea pentru aderare.

Indicele GEA de incredere industriala pentru trimestrul III 2006 s-a situat la 6,7 (pe o scala de la plus 100 la minus 100), foarte apropiat de cel din trimestrul II (7,7) si superior celui din trimestrul III 2005 (2,2) arata ca ne putem astepta in perioada iulie-septembrie 2006 la cresterea productiei industriale intr-un ritm apropiat celui din trimestrul II al anului curent si superior perioadei similare a anului trecut.

Indicele de incredere industriala are o valoare pozitiva, deci sentimentul pietei este pozitiv, lucru datorat in special cresterii productiei (sold conjunctural plus 34,2 pentru trimestrul III), cresterii gradului de acoperire a productiei cu comenzi (4,5 luni in trimestrul III 2006 fata de 3,8 luni in trimestrul II) si scaderii usoare a stocurilor. Se pare ca procesul de restructurare fortata din industria prelucratoare a inceput sa dea rezultate.

Totusi, acest proces de restructurare s-a bazat si continua sa se bazeze pe reducerea costurilor cu personalul, se arata in studiul GEA. Peste jumatate dintre firme declara ca volumul taxelor platite la stat a crescut atat
fata de trimestrul precedent (sold conjunctural plus 51,7), cat si fata de perioada similara a anului trecut (sold conjunctural plus 52,5 ). Aceste rezultate confirma cresterea veniturilor bugetare, pe seama extinderii fiscalitatii si dinamicii accentuate a consumului.

Referitor la modificarile recent aprobate ale Codului Fiscal, doua treimi din repondenti considera ca acestea nu vor avea nici un impact asupra activitatii firmei pe care o conduc. Soldul conjunctural este insa negativ ( minus 8,5); practic, o firma din cinci considera ca modificarile la Codul Fiscal ii vor obstructiona activitatea.

Peste jumatate dintre firme declara ca volumul taxelor platite la stat a crescut atat fata de trimestrul precedent (sold conjunctural plus 51,7), cat si fata de perioada similara a anului trecut (sold conjunctural plus 52,5). Aceste rezultate confirma cresterea veniturilor bugetare, pe seama extinderii fiscalitatii si dinamicii accentuate a consumului. Totusi, raspunsurile la intrebarile privind volumul taxelor platite nu se coreleaza semnificativ statistic nici cu evolutia volumului productiei, nici cu evolutia numarului de angajati.

Buletinul a fost realizat de Grupul de Economie Aplicata pe baza unui chestionar trimestrial de Conjunctura Economica in perioada 10 - 24 iulie, pe un esantion reprezentativ de firme din industria prelucratoare.

Au raspuns 120 de firme. Ca si la chestionarele precedente, a fost pus accentul pe firmele mari (peste 250 de angajati), care reprezinta 57,5% din totalul respondentilor, si pe firmele cu capital privat, care reprezinta 81,5% din totalul respondentilor. Sectoarele de activitate cele mai bine reprezentate sunt si cele mai active din industria prelucratoare, astfel: masini si echipamente - 17,5%, masini si aparate electrice 15,8%.