Managerul Anului

Managerul Anului

Omer Tetik a fost desemnat managerul anului 2014 la Gala Wall-Street de luni seara.

Omer Tetik este directorul general al Bancii Transilvania, functie pe care o ocupa din iunie 2013. In cei 18 ani de experienta, a ocupat functii in domeniul bancar atat in Romania, cat si in Turcia si in Rusia. El este cetatean roman, de origine turca si este nascut in Germania. Este absolvent al Faculty of Economics - Middle East Technical University, din Ankara si vorbeste fluent 4 limbi, inclusiv romana.

"Ca sa fii managerul anului trebuie sa ai o echipa buna, iar acest premiu este o apreciere pentru echipa. Eu lucrez pentru echipa", a declarat Omer Tetik, dupa inmanarea premiului in cadrul Galei Wall-Street.

FOTOGRAFII: Mircea Dragos Photography

Cel mai dinamic investitor in 2014

Cel mai dinamic investitor in 2014

In luna iunie, fondul de investitii Abris Capital Partners a cumparat integral Urgent Curier, operator postal cu afaceri de 115,95 milioane de lei in 2013, si a anuntat ca va fi preluata de Cargus International, companie controlata de acelasi fond de investitii din 2012. Cu birouri in Varsovia, Kiev si Bucuresti, Abris Capital Partners administreaza doua fonduri, de peste 770 milioane euro.

"Investim atat in curierat dar si in alte sectoare cu potential de crestere. Credem in antreprenori pentru ca acestia sunt cheia succesului nostru atat in Romania cat si in Polonia. Antreprenorii sunt cei care duc business-ul la o alta cota", a declarat Cezar Scarlat, partener Abris Capital Partners.

Cea mai inovatoare companie cu capital autohton

Cea mai inovatoare companie cu capital autohton

Felix Patrascanu a infiintat in urma cu 16 ani FAN Courier, cea mai mare companie de curierat din Romania cu peste 17 milioane de expeditii lunar, impreuna cu fratii Adrian Mihai si Neculai Mihai, un business care anul acesta ar putea ajunge la o cifra de afaceri de 70 de milioane de euro.

Prezent la eveniment Felix Patrascanu a declarat ca, in opinia sa, curieratul reprezinta un barometru al economiei. "Curieratul s-a miscat bine, pentru noi anul 2014 a adus o crestere de 20%. Im place sa seman cu competitorii mei, insa de ce m-ar alege clientii pe mine daca nu as inova. Aceasta este cheia. Avem de unde invata la acest capitol si din afara tarii. Imi place sa merg in strainatate unde iau pulsul pietei de curierat si sa imi dau seama cum ar trebui sa arate si industria noastra in urmatorii ani", a punctat Patrascanu.

Multinationala anului

Multinationala anului

Compania MOL Romania a fost desemnata multinationala anului 2014 la Gala Wall-Street.ro cu tema Inovatia in business. Grupul ungar MOL ocupa locul 4 pe piata romaneasca cu aproximativ 200 de statii. Anul acesta, MOL a primit acordul pentru preluarea a 208 benzinarii detinute de grupul italian Eni in Romania, Cehia si Slovacia, ajungand prin aceasta tranzactie sa detina aproximativ 2.000 de statii de distributie a carburantilor in 11 tari.

In cadrul Galei Wall-Street, Kinga Daradics (foto), CEO & country chairman al MOL Romania, a declarat ca "a fi multinationala inseamna sa ai peste 29.000 de angajati in peste 40 de tari de pe mapamond, sa activezi in mai multe domenii ale acestei industrii, atat pe partea de upstream, midstream cat si pe partea de productie de hidrocarburi si efectiv de vanzari. Intr-un context de piata destul de provocator, in scadere din 2009 incoace, am reusit sa obtinem rezultate bune".

MOL Romania a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 979 milioane de euro, in urcare cu 5,1% fata de nivelul atins in anul anterior, si a raportat un profit de 20,3 milioane de euro, in crestere de la 17 milioane de euro in 2012.

Cea mai inovatoare institutie financiara

Cea mai inovatoare institutie financiara

"An de an am reusit sa fim printre cei mai inovatori din tara, nu doar din industria de banking, ci dintre toate companiile. In inovatie, nu doar tehnologia e importanta, ci si clientul, de aceea trebuie sa aducem in permanenta noi procese pentru client. Din punctul de vedere al clientilor, printre noutati se numara mobile banking, voice biometrics si lansarea instant card", a declarat Stefan Radu, Head of Segments & Retail Value Chains ING Bank.

ING Bank este prima institutie financiara internationala care a deschis o sucursala in Romania dupa 1989. Lansata in 1994, ca banca de nisa, de corporate si investment banking, ING s-a dezvoltat in ultimii zece ani ca o banca universala, cu un accent puternic in perioada dinaintea crizei financiare pe segementul de retail, unde detine in prezent o cota de piata de 5-6%.

ING Bank Romania a raportat anul trecut un profit brut de 216 milioane lei, in scadere cu 7% fata de 2012. Activele, in schimbm au cresct cu 11%, la 18,07 miliarde lei, iar portofoliul de credite a sporit cu 10%.

Cel mai inovator proiect de comunicare

Cel mai inovator proiect de comunicare

Compania Telekom Romania, unul dintre principalii jucatori pe piata de telecom, a fost premiata pentru cel mai inovator proiect de comunicare in acest an, la GALA WALL-STREET.RO cu tema "Inovatia in business". Pe 13 septembrie, Romtelecom si Cosmote au devenit oficial Telekom Romania, brand care s-a promovat prin culoarea magenta.

"A fost o provocare si un proiect interesant sa trecem cele doua nume sub aceeasi umbrela, sub acelasi brand. In 2015, cu siguranta vom face astfel incat magenta sa devina o culoare in tendinte", a spus Todor Dimitrovski (foto), director comunicare si strategie marca, operatiuni Telekom Romania, la primirea trofeului acordat de Wall-Street.ro.

Campania de rebranding a presupus crearea unui nou portofoliu de servicii de telecomunicatii integrate pentru clientii persoane fizice. Toti clientii noi pot contracta oferte integrate, optand pentru servicii disponibile pe o singura factura broadband mobil si fix, voce mobila si fixa si, de asemenea, divertisment TV.

Cea mai inovatoare strategie de HR

Cea mai inovatoare strategie de HR

eMag, cel mai important retailer online din Romania, a fost desemnat castigator la categoria "cea mai inovatoare strategie de HR", la GALA wall-street.ro cu tema "Inovatia in business".

"Echipa de HR a reusit sa creasca spiritul antreprenorial prin proiectele pe care le-am lansat: avem prima academie de business online si am infiintat un hub de software la Craiova. De fapt, echipa de HR a reusit sa creasca in acelasi ritm cu business-ul", a spus Bogdan Axinia, vicepresedintele eMag, la primirea trofeului acordat de Wall-Street.ro.

Retailerul eMAG si-a inceput activitatea in 2001 ca un magazin online de sisteme de calcul si produse de birotica, infiintat de Radu Apostolescu, Dan Teodosescu si Bogdan Vlad. Ulterior, in 2009, o pondere de 51% din actiunile companiei au fost cumparate de Asesoft Distribution, iar director general al eMAG a devenit Iulian Stanciu.

In luna iulie 2012, fondul de investitii Sud African Naspers, cu afaceri anuale la nivel global de peste 5 miliarde de dolari in media, comert electronic si internet, achizitioneaza 70% din actiunile eMag, iar Iulian Stanciu ramane in continuare managerul general al companiei. In iunie 2014, ultimul dintre fondatorii companiei, Radu Apostolescu, a renuntat la actiunile detinute, respectiv 8,4% din actiunile eMAG, acestea fiind preluate de catre Iulian Stanciu si de grupul Naspers. Astfel Iulian Stanciu detine 25,8% din eMAG, iar grupul Naspers 74,2%.

Produsul IT&C al anului 2014

Produsul IT&C al anului 2014

Sibienii de la Inovi Romania, firma cu o experienta de aproape 15 ani pe piata locala, au castigat premiul pentru inovatie in IT&C la cea de-a doua editie a Galei Wall-Street.ro.

"Tehnologia pe care o dezvoltam merge catre segmente precum HoReCa sau B2B, iar rolul nostru este acela de a aduce Social Media si interactiunea mai aproape de oameni", a declarat Alex Dragomir, unul dintre fondatorii companiei.

Proiectul cu care sibienii au castigat la categoria Produsul IT&C al anului a participat la una dintre editiile emisiunii Arena Leilor, obtinand finantare din partea antreprenorului roman Dragos Anastasiu. "Iata ca se poate face business si la Arena Leilor", a spus proprietarul EuroLines.

Compania din Sibiu, infiintata in anul 2002, lucreaza, in medie, la circa 9 proiecte pe luna. Printre cele mai importante proiecte ale Inovi se numara tabla inteligenta dezvoltata pentru Procter & Gamble, fereastra inteligenta care afiseaza reclame (la un magazin de produse IT&C din Sibiu) sau proiectul derulat pentru firma constanteana Yuka Mobili, in care imagini reprezentand anumite teme sunt proiectate pe peretii showroom-ului.

Inovatia, ca strategie de business

Inovatia, ca strategie de business

Lantul de restaurante City Grill, detinut de antreprenorul Dragos Petrescu, a fost premiat pentru inovarea in strategia sa de business la GALA WALL-STREET.RO cu tema "Inovatia in business", organizata in luni seara la Hotelul Howard Johnson, Sala Platinum Grand Ballroom.

Reteaua City Grill s-a remarcat in piata cu aplicatia si cardul de fidelitate Out4Food. La fiecare consumatie, clientii acumuleaza in contul lor 10% bonus din nota de plata (1 RON = 1 punct). Prin aplicatia gratuita Out4food, clientii isi gestioneaza contul de card prin telefonul mobil. Fondata in 2004, City Grill are prezent, cuprinde 15 unitati operate, 1.000 de angajati si peste 10.000 de clienti pe zi.

Intrebat despre rolul inovarii in strategia unui business, Dragos Petrescu a declarat ca "industria ospitalitatii reprezinta una foarte dinamica, poate mult prea dinamica. Astfel, suntem obligati sa inovam in fiecare zi. Cei 900 de membri ai echipei City Grill trebuie sa fie inovatori zi de zi pentru a putea rezista pe o piata foarte dificila. As vrea sa va vorbesc despre platforma Out4Food unde avem 70.000 mii de investitori - clientii nostri - care scaneaza bonurile atunci cand vin in restaurantele noastre, acumuleaza puncte si le pot schimba intre ei. Mai mult, incepand din luna decembrie vor putea transforma si kilometrii de alergare de pe Runtastic in puncte pentru Out4Food".

Antreprenorul anului

Antreprenorul anului

"Dupa cele doua mari premii de la Geneva, am ajuns acum sa derulam 10-12 proiecte in paralel. Urmeaza o extindere intr-o facilitate de productie in Elvetia. Statul elvetian sustine pe toate palierele aceasta investitie", a precizat Costel Sima, Director Executiv tehnico-stiintific MB Telecom.

Mircea Tudor a fost desemnat antreprenorul anului 2014 la Gala WALL-STREET.RO de luni seara, cu tema “Inovatia in business”.

Mircea Tudor a inventat primul scanner de avioane din lume si este singurul inventator din lume premiat de doua ori la Salonul International de Inventii de la Geneva, care prin traditie nu acorda de doua ori premiul aceluiasi inventator. MB Telecom, firma lui Mircea Tudor, a inceput productia in serie pentru Roboscan Aeria, inventie care in 2013 a fost premiata la Salonul de la Geneva.