Dezvoltarea si consultanta imobiliara, respectiv prelucrarea metalelor feroase si neferoase sunt principalele sectoare generatoare de pierderi, iar activitatile de extractie a petrolului si gazelor si cele de comert sunt cele mai profitabile, potrivit unui studiu al CIT Restructuring.

Topul sectoarelor generatoare de pierderi este completat de prelucrarea titeiului si hotelurile, in total 3.809 companii fiind incluse in aceasta categorie (23% din totalul firmelor analizate), cu 109.331 angajati si pierderi nete totale de 825 milioane euro, in 2013.

Regii profitului in economia romaneasca

De cealalta parte, in topul sectoarelor profitabile in 2013 se regasesc companii din extractia de petrol si gaze, comert, productia si distributia de energie, industria auto si fabricarea produselor din material plastic. In acest esalon, CITR a inclus 4.386 de companii, respectiv 26,58% din firmele analizate.

Judetele cu cele mai multe companii pe pierdere

Ponderea companiilor neprofitabile in totalul companiilor din fiecare judet este la nivelul cel mai ridicat in Bucuresti si Ilfov (43,36%), urmate de Caras-Severin (40%), Mehedinti (39,62%), Timis (37,34%) si Giurgiu (36,44%). Din punctul de vedere al gradului de indatorare total, in anul 2012 Romania a avut cel mai ridicat indicator (56,8%), urmat de o usoara imbunatatire in 2013. CIT Restructuring, parte a CITR Group (fosta Casa de Insolventa Transilvania), a lansat a doua editie a studiului de solvabilitate a companiilor la nivelul economiei nationale, care urmareste evolutia tuturor companiilor din Romania cu active mai mari de un 1,5 milioane de euro (aproximativ 16.500 de astfel de companii), in perioada 2012-2013.

Astfel, din cele 16.500 de companii, in anul 2013, un numar de 11.097 au raportat profit, cu un total de 8,85 miliarde euro. Numarul companiilor care au raportat pierdere reprezinta mai putin de jumatate din cele care au raportat profit, iar valoarea pierderii produsa de acestea anuleaza 47% din totalul profiturilor inregistrate de companiile sanatoase. "Putem afirma asadar ca anul 2013 a fost un an de revigorare a economiei fata de anii anteriori, cu scadere doar la nivelul numarului de angajati. In anul 2013 companiile romanesti au inregistrat cele mai bune performante, la nivel consolidat, din ultimii 4 ani. Cu toate acestea, aproape 60% dintre ele se aflain continuare in stare de dificultate netratata, pondere similara cu anul 2012", apreciaza autorii studiului.

Mai putin de 2,3% din totalul companiilor active din Romania asigura peste 40% din totalul angajatilor din tara, ceea ce sublinieaza o mare fragilitate la nivel national, prin dependenta de un numar atat de mic de companii cu impact social si economic.

Economia romaneasca este precum un tren cu o locomotiva multinationala, care trage dupa ea prea multe vagoane supraincarcate

In 2013 aceste companii au generat o cifra de afaceri de 164,69 miliarde de euro, in crestere cu aproximativ 6% fata de aceeasi perioada a anului precedent, reprezentand 65,88% din cifra de afaceri a Romaniei. Cu toate ca din punct de vedere macroeconomic Romania se afla in topul tarilor de interes pentru investitori, la nivel microeconomic se identifica foarte greu oportunitati, tocmai din pricina unei majoritati predominante de intreprinderi mici si foarte mici, situate sub standardul de interes al acestor investitori, avertizeaza sursa citata.

Printre concluziile studiului se numara faptul ca 16.497 companii din Romania avut la finalul anului 2013 angajate peste 1,7 milioane de persoane, respectiv 40,29% din totalul salariatilor din tara. Cifra de afaceri medie pe companie cu impact a crescut de la 9,67 milioane de euro in 2011 la 10,16 milioane de euro in 2013. Intreprinderile mijlocii, cu active intre 1,5 si 5 milioane de euro genereaza 16,5% din cifra totala de afaceri, in timp ce intreprinderile mari (10% din totalul companiilor analizate) produc 70% din cifra totala de afaceri.
In anul 2013, un numar de 11.097 companii cu impact au raportat profit, cu un total de 8,85 miliarde de euro, doar 67% dintre companiile analizate si doar 44% dintre companiile de impact aveau in 2013 o structura sanatoasa, restul aflandu-se in stare de dificultate sau chiar in insolventa iminenta, insa nedeclarata. De asemenea, 53% dintre companiile profitabile in 2013, au inregistrat marje de profit sub 5%, fata de 56%, cate au fost raportate in anul 2012.

"Principala problema cu care se confrunta cele mai multe companii din Romania este faptul ca starea de dificultate se prelungeste prea mult. Desi constatam o imbunatatire la nivel macro, la nivel micro problemele raman aceleasi: supraindatorarea si lipsa de lichiditate. (...)Economia romaneasca este precum un tren cu o locomotiva multinationala, care trage dupa ea prea multe vagoane supraincarcate. E normal ca trenul sa mearga incet. Se impune in acest context un program de sustinere prin procese de restructurare, intr-un cadru organizat si pe cat posibil reglementat", a declarat Rudolf Vizental, directorul executiv al CIT Restructuring.

Pentru viitor sunt asteptate multe modificari in comportamentul participantilor la fenomenul economic. "Comportamentul ultraprudential din ultimii ani, practicat de banci si de investitori, a determinat scaderi in creditare, investitii si implicit in consum. (...) Ne indreptam catre o lume a dobanzilor zero la depozite, ceea ce constrange detinatorii de resurse sa identifice alte oportunitati de plasament, intr-un context geo-politic tensionat. Pentru a intelege contextul economic trebuie analizata imaginea la nivel macro, dar pentru a influenta aceasta imagine trebuie intervenit la nivel micro si invers", se mai arata in studiu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri