Nokia

Nokia

Grupul finlandez Nokia a decis, la sfarsitul lunii septembrie 2011, sa inchida fabrica de la Jucu (judetul Cluj), in cadrul unui program de eficientizare si reducere a costurilor. Procedurile de inchidere a fabricii urmau sa se deruleze pana la finele anului, un numar total de circa 3.000-4.000 de angajati pierzandu-si locurile de munca. Dintre acestia, 2.200 de angajati erau interni, iar restul apartineau unor companii de recrutare.

Taina Sohlman / Shutterstock.com

GroupOn

GroupOn

Groupon a intrat pe piata din Romania, cu aproape patru ani in urma, deoarece "a vazut semnele unei cresteri de piata atractive". Totusi, din cauza situatiei economice, combinate cu slaba penetrare a internetului in tara, "a fost imposibil sa atinga masa critica de clienti si vanzari".

Compania avea in 2013 peste 30 de angajati in Romania. Candva o "Mecca a Internetului", site-urile de reduceri au inregistrat un declin continuu din 2012 pana in prezent, de la peste 100 de site-uri de acest fel ramanand pe piata, active, sub zece.

Juan Camilo Bernal / Shutterstock.com

Colgate Palmolive

Colgate Palmolive

Brandul Colgate-Palmolive se alatura companiilor care au fugit de Romania. Fabrica, deschisa la Brasov in 1992, a fost mutata in Polonia, in luna mai 2008. Pe dinafara au ramas 190 de angajati. Decizia a venit pe fondul unui amplu program de reorganizare a activitatii pentru eficientizarea operatiunilor companiei.

LunaseeStudios / Shutterstock.com

Burger King

Burger King

Lantul de fast-food Burger King a intrat pe piata locala in 2008, ultimul an de boom economic, dar patru ani mai tarziu reteaua din industria fast-food s-a inchis, dupa ce operatorul francizei, Atlantic Restaurant System, intra in insolventa la cererea centrului comercial Liberty Center.

Dupa dupa inchiderea celor cinci restaurante operate de Atlantic Restaurant System in Roma­nia a mai ramas totusi un local sub acest brand, situat in Ae­roportul Otopeni. Acesta este insa administrat de Alpha Rocas care opereaza mai multe cafenele si restaurante din aeroport.

Tupungato / Shutterstock.com

Mondelez (Kraft Foods)

Mondelez (Kraft Foods)

Mondelez (fosta Kraft Foods) a hotarat sa desfiinteze fabrica de ciocolata de la Brasov in decembrie 2008, din cauza limitarilor impuse de spatiu si de amplasare. Productia a fost mutata in Bulgaria, iar cei 440 de angajati din Brasov au fost pusi "pe liber".

Dario Vuksanovic / Shutterstock.com

OBI

OBI

OBI a intrat oficial in Romania in luna noiembrie in 2008 si au investit puternic in cei aproape sase ani de activitate prin extinderea la nivel local, la finele anului 2013 compania numarand sapte unitati, echivalentul a mai mult de un magazin deschis pe an.

In urma deciziei de a parasi piata din Romania, la finele lunii august 2014, peste 500 de angajati, atat cat numara OBI la finele anului trecut, au ramas fara loc de munca.

Sursa foto: Shutterstock / Relocare