Romania detine o cincime din suprafata amenajata pentru piscicultura din UE, dar realizeaza doar 0,2% din productia de peste a blocului comunitar, iar consumul pe cap de locuitor, de 5 kilograme pe an, la jumatate comparativ cu anii '80, este cel mai mic din UE, potrivit asociatiei Romifish.

"Un roman consuma, in medie, 5 kilograme de peste pe an, fata de 10 kilograme inainte de 1989. In acei ani, pestele ramasese cam singura proteina animala care se mai gasea pe piata, iar asta explica consumul mai mare. Romania are acum cel mai mic consum de peste pe cap de locuitor din Uniunea Europeana, pentru ca nu avem o piata dezvoltata pentru acest segment", a declarat agentiei Mediafax Catalin Platon, directorul executiv al Asociatiei Nationale a Producatorilor din Pescarie "Romfish".

Prin comparatie, in Belgia se consuma 25 de kilograme de carne de peste pe an, in Croatia 20 de kilograme, in Cehia - 9,5 kg, in Franta - 35 kg, in Germania - 14 kg, in Grecia - 20 kg, Italia - 25 kg, Polonia - 12 kg, Spania - 42 kg si Marea Britanie - 19 kg. Cel mai mult peste din Europa consuma islandezii, 90 de kilograme pe an.

Romania este de peste trei ori sub consumul mediu de peste la nivel european (18 kg.) sau mondial (19 kg.). Potrivit asociatiei Romfish, piata de peste din Romania este estimata la aproximativ 350 de milioane de euro pe an. "Cele mai cautate specii de peste sunt, dintre speciile marine - macroul, heringul, sprotul si codul - iar dintre speciile de apa dulce, pastravul, crapul, carasul si salaul. Din categoria preparatelor din peste se constata o preferinta crescuta pentru salate de icre, marinate si peste afumat. Se mai cauta pestele viu sau prelucrat in diverse forme - fileuri, rondele, trunchi etc.", a continuat Platon.

El spune ca piscicultura din Romania este poate singurul sector din agricultura care nu a primit niciodata subventii (cu o scurta exceptie de cateva luni). "Presiunea costurilor din ce in ce mai mari a fost oarecum impartita intre producatori si consumatori. In prezent, pretul de productie al pestelui in Romania este semnificativ mai mare decat cel produs de tarile vecine comparabile ca structura a amenajarilor piscicole", a adaugat reprezentantul Romfish.

Principalele orase in care se consuma peste in Romania sunt Bucuresti, Iasi, Cluj, Constanta si Brasov. Marea problema cu care se confrunta sectorul, mai spune reprezentantul asociatiei, este regimul fiscal haotic si impredictibil: TVA de 24% a dublat practic evaziunea fiscala, iar impozitul pe constructiile speciale a blocat activitatile de investitii si reparatii ale digurilor.

O alta problema, potrivit Romfish, este ca furtul de peste nu este pedepsit corespunzator. "Daca un infractor este prins cu 100 kg de peste furat dintr-o ferma primeste cel mult o amenda, dar daca un fermier este prins ca vinde 10 kg de peste fara acte este condamnat la inchisoare pentru evaziune fiscala", a mai spus el. In acvacultura sunt circa 500 de exploatatii piscicole, iar la capitolul pescuit comercial sunt inregistrati 4.103 pescari comerciali autorizati pentru apele interioare (inclusiv Delta Dunarii) si 633 de pescari autorizati pentru Marea Neagra. In domeniul procesarii functioneaza 21 de firme, iar despre numarul importatorilor nu exista date certe.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri