Investitia variaza intre 5.000 si 45.000 de euro
In ultimii ani, pe langa faptul ca a crescut numarul proprietarilor de animale de companie, a crescut si "grija" pentru acestea. Aceasta inseamna, dupa cum afirma medicii veterinari, un "profit decent" pentru cabinetele veterinare. "Afacerea este mai mult sau mai putin profitabila in functie de dotarea cabinetului veterinar si de cat de cunoscut este veterinarul care detine cabinetul", ne-a declarat medicul veterinar Cornel Vlad.

Profitul unui astfel de cabinet este mai ridicat primavara, toamna si iarna, "ajungand si la 1.000 - 1.500 de euro lunar". Vara profitul este mai mic avand in vedere ca oamenii pleaca in concediu, si fie iau animalele de companie cu ei sau le lasa in grija prietenilor, fie le "cazeaza" in spatiile special amenajate pentru ele. Vara, profitul lunar scade la jumatate, atingand aproximativ 500 - 700 de euro.

Dotarea unui cabinet veterinar variaza intre 5.000 si 45.000 de euro. "Dotarea unui cabinet cu aparatura de ultima ora costa intre 30.000 si 45.000 de euro. Un ecograf nou poate ajunge si la 10.000 de euro. Acelasi pret il are si un analizor de sange", dupa cum precizeaza medicul veterinar Horia Comsa.

In acelasi timp, Cornel Vlad spune ca "masa pentru consultatie poate costa chiar si 15 milioane de lei, iar lampa care se instaleaza deasupra mesei de consultatie: 5 -10 milioane de lei. La acestea se mai adauga instrumentarul care costa cateva mii de euro. Exista si ecografe al caror pret variaza intre 12.000 si 13.000 de euro. Un ecograf la mana a doua poate costa intre 3.000 si 5.000 de euro. Toate acestea in conditiile in care pretul unei ecografii realizate unui animal de companie costa intre 200.000 si 400.000 de lei".

Clinicile veterinare nu sunt o amenintare pentru cabinetele cu acelasi profil

Cabinetele veterinare din Romania practica preturi mai mici decat cele din UE. Dar odata cu intrarea tarii noastre in UE nu este exclus ca preturile sa se majoreze cu pana la 50 la suta. "In prezent, o vaccinare, care se face o data pe an, costa intre 300.000 si 800.000 de lei, deparazitarea, care se face o data la doua luni, costa intre 40.000 si 50.000 de lei pentru 10 kilograme, o consultatie variaza intre 150.000 si 400.000 de lei, taierea unghiilor costa 50.000 de lei, iar curatatul urechilor 100.000 de lei.

O consultatie la domiciliu variaza intre 600.000 si 800.000 de lei", ne-a spus medicul veterinar Cornel Vlad. Potrivit acestuia, "intr-un cabinet veterinar din Romania castrarea unui motan variaza intre 400.000 si 500.000 de lei, in timp ce intr-un cabinet veterinar din Elvetia pretul perceput numai pentru manopera este de 50 de euro.

In tari precum Franta, Germania si Elvetia, daca medicul veterinar discuta 15 minute cu proprietarul despre problemele de sanatate ale animalului de companie, medicul respectiv percepe o suma de 70 de euro". In ceea ce priveste majorarea preturilor practicate de cabinetele veterinare dupa intrarea Romaniei in UE, veterinarii nu pot spune acum cu exactitate care va fi valoarea. "Preturile vor creste cu cel putin 50 la suta avand in vedere ca vor creste costurile tuturor serviciilor", este de parere medicul veterinar Olimpiu Codau.

In opinia medicului veterinar Horia Comsa "preturile practicate de cabinetele veterinare se vor majora, dupa 1 ianuarie 2007, cu 10-15 la suta". Pe de alta parte, medicii veterinari care au cabinete nu se tem de aparitia clinicilor veterinare. "Exista riscul ca numai cabinetele veterinare cu o dotare mai slaba sa fie inghitite de clinicile veterinare", spune Olimpiu Codau.

La randul sau, Horia Comsa considera ca "aceste clinici nu vor lua clientii cabinetelor veterinare. Proprietarul ajunge cu un animal de companie la o clinica veterinara doar in cazul urgentelor, in timp ce cabinetele veterinare practica preturi mici si sunt situate in apropierea locuintelor clientilor".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri