Managerii firmelor industriale din Romania se asteapta ca nivelul productiei sa-si reia cresterea in urmatoarele sase luni, dupa ce in noiembrie a scazut pentru un sfert dintre acestea comparativ cu luna precedenta, fiind mai redus si volumul comenzilor noi, potrivit Barometrului Industrial.

Productia a scazut pentru 26% dintre firmele industriale in noiembrie, iar pentru 41% dintre acestea a stagnat fata de luna octombrie, releva Barometrul Industriei din Romania realizat in noiembrie de IRSOP Market Research&Consulting si Facultatea de Management din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA).

"Sectorul industrial este in contractie usoara, indicatori precum productia, comenzile noi sau stocurile avand o tendinta descendenta in noiembrie. Industria este insa optimista si asteapta o crestere a principalilor indicatori de activitate in urmatoarele sase luni", a declarat marti Petre Datculescu, directorul general al companiei de cercetare, intr-o conferinta de presa.

Studiul a fost efectuat pe un esantion de 300 manageri din firme industriale, reprezentativ la nivelul celor circa 15.200 de companii de profil cu peste 9 angajati, care genereaza aproximativ 95% din cifra de afaceri a industriei. In acest sector, care cuprinde 51.000 de companii, sunt incluse activitatile de prelucrare a materiei prime (90%), apa si salubritate (6%), minerit (2%) si energie (2%).

Aproape jumatate dintre respondenti apreciaza ca productia isi va relua cresterea in urmatoarea jumatate de an, iar o treime spun ca va ramane cel putin la nivelul din noiembrie. In ceea ce priveste comenzile noi, acestea au scazut la un sfert dintre firme, dar nu s-a modificat volumul in cazul a peste jumatate dintre companii (55%). Totodata, 41% dintre participantii la studiu se asteapta la o crestere a comenzilor in urmatoarele sase luni.

Managerii firmelor se asteapta si la cresterea costurilor (52%), desi ele au urcat deja potrivit raspunsurilor a 29% dintre intervievati. Barometrul evalueaza activitatea firmelor industriale cu peste 9 angajati in functie de 11 indicatori cheie, printre care productia totala, volumul comenzilor noi, al stocurilor, numarul de angajati, costurile de productie sau cheltuielile de capital si exporturile. Pentru fiecare indicator, respondentii au precizat daca activitatea a crescut, a ramas la acelasi nivel sau s-a redus.

"Intrucat industria are o contributie semnificativa in formarea PIB, de circa 30%, datele Barometrului pot fi valoroase in prognozarea a ceea ce se poate intampla in economia romaneasca, in domenii ca inflatia, somajul, exportul, preturile la materii prime si altele", a afirmat decanul Facultatii de Management din cadrul SNSPA, Florina Pinzaru.

Activitatea curenta pentru firmele exportoare, reprezentand circa 25%-30% dintre companiile investigate, a crescut puternic in ultimele luni, insa asteptarile sunt ceva mai rezervate.

"Acest lucru inseamna ca in ultimele luni a existat o anumita intensificare a activitatii de export, care a avut impact asupra sectorului in ansamblu, vom vedea cand publica INS datele daca lucrurile au stat asa", spune Datculescu.

Pe de alta parte, firmele se asteapta sa aiba comenzi mai mici la export in perioada urmatoare, dar sa importe mai multe materii prime.

"Daca vorbim despre numarul angajatilor din industrie, firmele probabil ca in ultimul timp au angajat ceva mai multi oameni pe fondul unei intensificari a activitatii industriale din ultimele luni sau au angajat sezonier mai multe persoane si in perspectiva nu sunt foarte sigure ca vor mai angaja. Piata muncii nu este foarte sensibila, industria nu poate sa se dispenseze de salariati atunci cand ii merge prost, ceea ce are impact asupra dinamismului industriei si a capacitatii de a absorbi socurile economice", considera directorul IRSOP.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri