Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud vor fi scoase la privatizare anul viitor, a declarat pentru NewsIn ministrul economiei si comertului, Codrut seres.

"Pentru cele trei Electrica neprivatizate asteptam raportul consultantului Rothschild ca sa ne spuna ce facem cu ele. Nu ne grabim sa privatizam cele trei filiale pentru ca avem in momentul de fata competitie in piata. Sunt trei companii private ENEL, E.ON si CEZ care trebuie sa demonstreze ca privatii pot sa faca mai mult decat statul", a spus ministrul.

Potrivit lui seres, Ministerul Economiei si Comertului (MEC) va astepta 2007 pentru lansarea la privatizare "pentru ca este normal ca fiind in Uniunea Europeana cele trei distributii sa atraga investitori dispusi sa aloce multi bani. Asa cum s-a intamplat si la Electrica Muntenia Sud".

in prima parte a lunii iunie, directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu, spunea ca Grupul financiar Rothschild, consultantul statului pentru privatizarea Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud, va stabili pana in luna septembrie strategia de privatizare a celor trei distributii. Potrivit lui Coroiu, nu este exclusa o vanzare "la pachet" a celor trei filiale deoarece cota de piata cumulata atinge cel mult 33%.

Pretul obtinut la privatizarea societatii Electrica Muntenia Sud va duce la o "scumpire" a celorlalte trei distributii de energie electrica aflate inca in portofoliul statului, declara la inceputul lunii iunie pentru agentia NewsIn analistul Jean Constantinescu.