Compania energetica ruseasca Gazprom a redus cu 30% livrarile de gaze catre Romania. Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a precizat insa ca astfel de diminuari au fost inregistrate si in ultimele luni si ca, la acest moment, nu exista motive speciale de ingrijorare.

"Astfel de reduceri se incadreaza in media ultimelor luni, cand au mai fost reduceri cu 20-27%, este chiar «un mod de viata». Nu exista motive de ingrijorare, deoarece sistemul face fata. Vom pregati o pozitie oficiala", a spus Gerea, precizand ca a iesit din sedinta de guvern pentru a se informa. El a aratat ca in relatia cu Gazprom exista o prevedere contractuala, in limitele careia furnizorul rus "se poate juca" cu cantitatile livrate, in marja a 30 de procente, informeaza Mediafax.

Ministrul a precizat totodata ca exista variante la care autoritatile romane pot apela in caz de necesitate, precum utilizarea mai accentuata a pacurii sau oprirea anumitor instalatii, dar a reluat ideea ca spera sa nu se ajunga intr-o astfel de situatie. Fostul ministru delegat pentru Energie Razvan Nicolescu declara la mijlocul lunii septembrie ca Romania nu ar avea nicio problema in perioada de iarna chiar daca Gazprom ar opri in totalitate livrarile de gaze si iarna ar fi extrem de dificila.

Rezervele Romaniei, peste asteptari

Romania a inmagazinat pana in luna octombrie cu 1 miliard de metri cubi de gaze naturale mai mult decat obligatiile legale stabilite de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, care vizau constituirea unor rezerve de circa 1,8 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Capacitatea totala de depozitare a gazelor naturale in Romania este de aproximativ 3 miliarde de metri cubi. Romania a consumat anul trecut 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale. Productia interna, asigurata de OMV Petrom si Romgaz, este de aproximativ 11 miliarde metri cubi, iar diferenta este importata din Rusia, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern.

Potrivit rezultatelor unui test de stres efectuat de Comisia Europeana si publicat in luna octombrie, necesarul de gaze naturale in Romania ar putea creste cu pana la 42% in cazul in care Rusia decide sa intrerupa livrarile de gaze catre Uniunea Europeana pentru o perioada de sase luni. Testul analizeaza impactul suspendarii pentru o luna, respectiv sase luni a livrarilor de gaze rusesti in randul a 38 de tari europene, raspunsul guvernelor, precum si potentialele acorduri de cooperare intre statele vecine in cazul unei crize a gazelor naturale. In cazul celui de-al doilea scenariu, perioada analizata a fost septembrie 2014 - februarie 2015.

Sursa foto: Gazprom/ Shutterstock.com.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri