Sectorul materialelor de constructii, inca departe de anii de boom, se mentine pe harta investitorilor, cele mai notabile evenimente din 2014 fiind anuntul fuziunii Holcim-Lafarge, intrarea pe piata a unui fond din Hong Kong, alte doua fabrici in portofoliul Somaco si achizitia Gealan de catre VEKA.

Grupurile Holcim (Elvetia) si Lafarge (Franta), ambele cu operatiuni in Romania, au anuntat in aprilie ca au convenit o fuziune prin schimb de actiuni care va crea cel mai mare producator de ciment din lume, potrivit Mediafax.

Pentru obtinerea aprobarilor autoritatilor de reglementare, tranzactia, care urmeaza sa se incheie in prima jumatate a anului 2015, implica si vanzarea unor active ale celor doua grupuri, mai ales in Europa.

In cazul Romaniei, vor fi vandute operatiunile Lafarge, prezent pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare in vanzari, dar si al betoanelor si agregatelor. Grupul francez detine pe piata locala aproximativ 40 de site-uri de productie, cele mai importante fiind fabricile de ciment de la Medgidia si Hoghiz si cea de macinare de la Targu Jiu.

Fuziunea a fost aprobata la jumatatea lunii decembrie de catre Comisia Europeana.

Subsidiarele celor doua grupuri, alaturi de Carpatcement Holding, parte a producatorului german HeidelbergCement, isi disputa piata de ciment din Romania si sunt printre cele mai puternice companii din industria locala a materialelor de constructii.

Profitul cumulat inregistrat in Romania de cei trei producatori de ciment s-a redus de 2,7 ori in 2013 fata de 2012, de la 278 milioane lei la 101 milioane lei, castigurile totale fiind totodata de 10 ori mai mici comparativ cu 2008.

Anul 2014 a adus si exitul Advent de la Ceramica Iasi, americanii cedand pachetul de 85% din actiunile producatorului de caramizi fondului de investitii Asia Debt Management Capital (ADM Capital), inregistrat in Hong Kong, intr-o tranzactie estimata de surse din piata la peste 10 milioane de euro.

Fondat in 1998, in timpul crizei financiare din Asia, ADM Capital gestioneaza in prezent active de 1,6 miliarde de dolari.

Noul proprietar al Ceramica a anuntat ca vrea sa transforme producatorul de blocuri ceramice si tigle intr-un lider regional, avand in vedere experienta pe care o are pe piata de profil din Turcia, unde detine investitii similare.

Ceramica Iasi, cu afaceri de peste 72 milioane lei la nivelul anului 2013, concureaza pe piata de caramizi cu jucatori precum Wienerberger, Cemacon sau Siceram.

Tot in 2014, grupul Somaco, detinut de fondul de investitii suedez Oresa Ventures, a anuntat o investitie de 8 milioane euro pentru achizitia fabricilor Europrefabricate din Timisoara si Targoviste, dar si pentru extinderea in vestul tarii. Firma Europrefabricate este detinuta indirect de investitori italieni.

Dupa achizitia celor doua fabrici de elemente prefabricate din beton, de la jumatatea anului, Somaco a ajuns la un numar de sase unitati de productie.

Somaco, producator de prefabricate si BCA, a investit in ultimii cinci ani alte 13 milioane euro pentru extinderea capacitatii de productie si a gamei de produse, retehnologizare si instruirea personalului.

Alta miscare a fost tranzactia prin care producatorul de sisteme de profile din PVC pentru ferestre, usi si rulouri VEKA a preluat competitorul Gealan, ambele grupuri germane fiind prezente pe piata romaneasca.

Tranzactia a fost anuntata in martie, partile convenind ca informatiile referitoare la achizitie sa ramana confidentiale.

Afacere de familie, grupul VEKA are peste 3.600 de angajati in 25 de subsidiare pe trei continente din intreaga lume si a inregistrat o cifra de afaceri de 793 de milioane de euro in 2013. Prin achizitia Gealan de la fondul de investitii Halder, VEKA si-a marit personalul cu 1.150 de angajati si va ajunge la un rulaj anual de peste un miliard de euro.

In Romania, grupul VEKA este prezent prin importuri, in vreme ce Gealan este si producator de profile din PVC, avand o fabrica in Bucuresti. Cele doua companii se numara printre principalii furnizori de profile din PVC de pe piata romaneasca.

Afacerile VEKA din Romania au crescut cu 7% in 2013, la 16 milioane euro, iar rulajul Gealan Romania a stagnat la aproximativ 25 milioane euro. Vanzarile anuale de tamplarie izolanta din Romania sunt evaluate la aproximativ 300 milioane euro, din care segmentul de profile PVC acopera circa o treime.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri