Piata de borduri si pavele a inregistrat in 2014 o crestere usoara comparativ cu anul 2013, asta desi investitiile in proiectele publice de infrastructura au scazut cu 25% fata de nivelul din urma cu doi ani.

“Anul 2014 s-a incheiat cu un rezultat pozitiv - 12,5 -13 milioane metri - si o valoare de 75 de milioane euro, comparativ cu 2013 cand a ajuns la un volum de 12 milioane de metri si o valoare de 66 de milioane de euro. 2014 a fost primul an de dupa declansarea crizei in care constructiile rezidentiale au avut un avans consistent, evaluat de statistici la peste 25%. Acest lucru a dus la o metinere a pietei la nivelul anului trecut, desi lucrarile de infrastructura cu finantare bugetara au scazut cu acelasi procent”, a declarat Sebastian Bobu (foto), director executiv al Symmetrica, unul dintre cei mai mari producatori de borduri si pavele din Romania.

In ceea ce priveste business-ul Symmetrica, domeniul privat si cel rezidential au avut o crestere evidenta, fapt ce a permis companiei sa obtina rezultate pozitive raportat la nivelul anului trecut. „Pentru 2014 ne-am propus sa ne mentinem estimarile si mizam pe atingerea unui business cel putin echivalent cu cel din 2013, de 68,1 milioane de lei (15,4 milioane de euro), poate pe o usoara crestere, in linie cu evolutia pietei. De asemenea, estimam mentinerea cotei de piata cel putin la nivelul actual – 24%”, a mai spus Bobu.

Ce oportunitati, dar si piedici, va aduce 2015?

Daca in 2014 cea mai mare provocare a fost lipsa finantarilor pentru investitii publice in infrastructura , in mod special, ceea ce a facut ca producatorii sa se orienteze spre proiecte rezidentiale si private pentru a acoperi scaderea din sectorul public, si in 2015 acest lucru ar putea continua. „Nu suntem foarte optimisti cu privire la evolutia din 2015 la nivel de piata. Credem ca reluarea investitiilor de la bugetul de stat ar putea sa fie singurul factor care sa sustina nu doar producatorii de materiale de constructii, ci intreaga piata de profil. O continuare a politicii actuale ar putea duce la o situatie grea printre producatorii de prefabricate.(…) Cu siguranta, nevoile pe care le are Romania in acest domeniu sunt foarte mari, dar trebuie ca politica guvernamentala sa se axeze in mod extrem de serios pe dezvoltare prin investitii in infrastructura si absorbtie de fonduri comunitare”, a mai precizat Sebastian Bobu.

Principalii concurenti ai Symmetrica la nivel local sunt Elis Pavaje si Semmelrock Stein+.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri