Ministerul pentru Societatea Informationala (MSI) a acceptat oferta neangajanta a companiei belgiene bpost pentru a prelua 51% din pachetul de actiuni al Postei Romane.

"In urma analizei detaliate a documentelor depuse de compania belgiana bpost, Comisia de Privatizare a concluzionat ca acesta raspunde cerintelor din caietul de sarcini. Invitam ofertantul sa continue procedurile de due-diligence pentru a trece la urmatoarea etapa, cea a depunerii unei oferte ferme de achizitionare a pachetului majoritar la Posta Romana. Operatorul national de servicii postale a incheiat anul 2014 cu un profit substantial, dupa sase ani de pierderi consecutive, si a demonstrat ca poate fi un activ valorors pentru un investitor strategic", a declarat intr-un comunicat ministrul pentru Societatea Informationala, Sorin Grindeanu.

Admiterea bpost in etapa de due diligence presupune, in principal, acces la camera de date, intalniri operationale cu managementul companiei si negocierea contractului de privatizare. La finalul acestei etape, bpost va putea depune o oferta finala ferma pentru achizitionarea pachetului majoritar de actiuni la Posta Romana.

"In paralel cu etapa de due diligence, MSI intentioneaza sa finalizeze conversia datoriilor Postei Romane catre stat in actiuni, decizie care va creste atractivitatea companiei.", se precizeaza in comunicat. La finele lunii septembrie, bpost a depus singura oferta neangajanta pentru cumpararea a 51% din actiunile companiei Posta Romana.

Privatizarea va avea loc printr-o majorare de capital cu aport de capital privat. Aceasta presupune dobandirea de catre un nou investitor a unui pachet de actiuni reprezentand 51% din capitalul social al companiei, inclusiv cel rezultat ca urmare a conversiei in actiuni a creantelor statului fata de companie.

Citeste si:
Romanii NU mai trimit scrisori, pun la Posta facturi si comunicari
Posta Romana: In anii 90...

Prima incercare de privatizare a Postei a avut loc in 2013, dar niciun investitor nu a cumparat caietul de sarcini. Fostul sef al Postei, Ion Smeeianu, a afirmat atunci ca situatia financiara negativa a companiei si datoria calculata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala au indepartat potentialii investitori.

La finele anului 2013, datoriile totale ale Postei insumau 778,1 milioane de lei, conform datelor Ministerului Finantelor Publice.
In decembrie 2014 MSI a anuntat ca Posta Romana va incheia anul 2014 cu un profit operational de 74,3 milioane de lei, comparativ cu o pierdere de 35 milioane de lei in 2013.

In perioada 2008-2013, compania a consemnat pierderi in fiecare an, care au atins cumulat aproape 560 milioane de lei. MSI detine un pachet de actiuni reprezentand 75% din capitalul social al CNPR, restul actiunilor revenind Fondului Proprietatea.
Statul belgian controleaza peste 50% din actiunile companiei bpost, diferenta de 49,54% fiind in posesia unor investitori privati.
bpost a consemnat in primele noua luni ale anului trecut venituri in valoare de 1,8 miliarde de euro, in crestere cu 1,2% comparativ cu aceeasi perioada din 2013. Profitul EBITDA (inainte de dobanzi, taxe, deprecieri si amortizari) al companiei s-a situat la 441 milioane de euro, in urcare cu 2,6% fata de primele noua luni din 2013.

Citeste si:
[Infografic] Cifrele Bursei de Valori Bucuresti in 2019
Infografic Cifrele Bursei...

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Tranzactie in fashion: discounterul polonez Pepco se vinde
Setari Cookie-uri