ELCEN produce energia termica si o vinde catre Regia Autonoma de Distributie a Energiei Termice Bucuresti (RADET), care apoi o furnizeaza clientilor finali. Pretul gazelor naturale utilizate de ELCEN la productia energiei termice are o pondere de circa 80% in costul gigacaloriei, potrivit Mediafax.

Romgaz a incheiat cu Electrocentrale Bucuresti doua acte aditionale, vizand intervalul ianuarie-septembrie 2015, la contractul de vanzare cumparare de gaze din piata libera. Astfel, primul act aditional are o valoare estimata de 580,83 milioane de lei, suma care include si TVA, iar cel de-al doilea se ridica la 230,46 milioane de lei, de asemenea inclusiv TVA, se arata intr-un raport transmis de Romgaz Bursei de Valori Bucuresti.

Contractul dintre cele doua parti prevede plata in termen de 30 de zile de la data emiterii facturii, cu penalitati de 0,05% pe zi dupa aceasta perioada. Totodata, Romgaz a incheiat si cu Electrocentrale Galati doua acte aditionale la contractul de furnizare de gaze, totalizand 30,2 milioane de lei.

Producatorul de gaze naturale Romgaz este controlat de stat printr-o participatie de 70%, detinuta de Ministerul Energiei, Intreprinderilor Mici si Mijlocii si Mediului de Afaceri. Un alt actionar important este Fondul Proprietatea, cu o detinere de 10%. Romgaz si OMV Petrom (SNP) sunt cei mai mari producatori de gaze naturale din Romania.

Citeste si:

Romgaz a inregistrat la noua luni o cifra de afaceri de 3,29 miliarde lei (738,8 milioane euro), in urcare cu 27%, iar profitul net a avansat cu 40%, la 1,1 miliarde lei (250,2 milioane euro), rezultatele fiind sustinute de majorarea pretului la gazele din productia interna.

ELCEN este cel mai mare producator de energie termica din Capitala (90%) si din tara (40%). Societatea asigura si 4,8% din energia electrica produsa la nivel national. Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) a crescut de la 1 ianuarie pretul la care ELCEN Bucuresti produce energie termica din cauza majorarii pretului gazelor naturale folosite drept combustibil.

Astfel, ANRE a crescut cu 10,22% pretul de productie a gigacaloriei destinata consumului populatiei, respectiv 186 lei/gigacalorie, si cu 1,91%, la 216,7 lei/gigacalorie, pe cel al caldurii consumata de clienti noncasnici. Pretul gigacaloriei a fost anul trecut in Bucuresti 341 de lei, din care populatia a platit 169,88 de lei, iar Primaria a suportat prin subventie peste 50% din pret, respectiv 171,18 lei.

Sursa foto: Conducta gaze/Shutterstock.com