Experienta ultimelor sase luni ne arata anumite tendinte noi in derularea inspectiilor fiscale, de care companiile trebuie sa tina cont pentru a evita amenzi, penalitati, dar si repercusiuni mai serioase.

Mai exact, organele fiscale se concentreaza cu predilectie pe doua directii: o data pe aspecte legate de servicii, dobanzi si redevente in tranzactiile intra-grup si, in al doilea rand, pe deductibilitatea cheltuielilor cu servicii, deci implicit si deductibilitatea TVA.

In decembrie 2013, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) inaugura in urma unui proces de reorganizare Directia Generala Antifrauda Fiscala. In decembrie 2014, ANAF anunta printr-un comunicat de presa bilantul primului an de activitate a acestei noi structuri: peste 26.000 de controale, investigatii si verificari prin care s-au stabilit prejudicii, amenzi si confiscari in valoare totala de 1,7 miliarde de euro .

ANAF si-a trasat recent ca obiectiv optimizarea inspectiilor fiscale, astfel incat timpul de derulare si numarul lor sa scada. In acest sens, institutia planifica trecerea de algoritmul manual de selectie a contribuabililor vizati pentru inspectie, utilizat in prezent, la un algoritm informatizat. De asemenea, inspectorii se concentreaza tot mai mult pe analiza substantei economice a tranzactiilor, dar si pe tranzactiile cu contribuabili inactivi.

EY: ANAF poate implica rapid DNA

O alta tendinta din ce in ce mai evidenta si de care companiile trebuie sa tina seama este usurinta cu care inspectiile fiscale pot‚ in ultimul timp, transforma o speta fiscala intr-o speta penala, cu implicarea rapida a procuraturii, sau chiar a DNA, in cazul unor acuzatii mai grave. Suspiciunile de evaziune fiscala se contureaza mult mai rapid decat pana acum si reprezinta o parghie pe care organele fiscale o folosesc pentru a pune presiune suplimentara pe companii.

Citeste si:
Care au fost cele mai controlate firme de catre ANAF
Care au fost cele mai...

De aceea, recomandam tuturor companiilor sa fie vigilente, sa aiba o abordare preventiva continua la nivelul oricarui aspect fiscal si sa se pregateasca cu atentie pentru eventuale inspectii fiscale.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Radu si Asociatii castiga lupta cu ANAF intr-un dosar privind prescriptia
Setari Cookie-uri