Electrica ar putea pastra controlul la ultimele trei distributii de electricitate, Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord. "Electrica ar putea ramane majoritara la cele trei companii ramase neprivatizate. Asa cum a facut CEZ in Cehia, care este majoritara de stat, putem face si noi", a declarat pentru NewsIn, directorul general al Electrica, Nicolae Coroiu

Potrivit lui Coroiu, exista mai multe ipoteze de lucru privind privatizarea celor trei distributii, printre acestea numarandu-se si vanzarea la pachet. "Asteptam ca in septembrie consultantul statului, consortiul condus de Rostchild, sa ne prezinte strategia de privatizare pentru cele trei Electrica", a adaugat Coroiu. El a mai afirmat ca ultimele trei distributii vor fi lansate la privatizare la inceputul anului viitor.

In conditiile in care un investitor privat va fi actionarul majoritar al celor trei companii sau vor exista trei actionari care vor controla filialele neprivatizate, Electrica nu vrea sa demareze procesul de separare a distributiei de furnizare. "Poate ca investitorul are un alt model de separare a distributiei, daca noi ii infiintam doua companii separate, poate nu-i va placea ce am facut si va face investitii suplimentare pentru ca societatile rezultate sa arate asa cum vrea el", a explicat reprezentantul Electrica.

Potrivit acestuia, in aceste conditii, daca privatizarea Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Sud si Electrica Transilvania Nord nu va fi finalizata pana la 1 iulie 2007, Romania va cere si va obtine, cel mai probabil, de la Comisia Europeana o amanare prin derogare de la directiva.

Potrivit unei directive a Uniunii Europene, de la 1 iulie 2007, toate companiile care distribuie electricitate trebuie sa-si separe activitatea de distributie de cea de furnizare. Electrica Muntenia Nord, Electrica Transilvania Nord si Electrica Transilvania Sud vor fi scoase la privatizare anul viitor, a declarat recent pentru NewsIn ministrul economiei si comertului, Codrut seres.

"Pentru cele trei Electrica neprivatizate asteptam raportul consultantului Rothschild ca sa ne spuna ce facem cu ele. Nu ne grabim sa privatizam cele trei filiale pentru ca avem in momentul de fata competitie in piata. Sunt trei companii private ENEL, E.ON si CEZ care trebuie sa demonstreze ca privatii pot sa faca mai mult decat statul", a spus ministrul.

Istoria celor cinci privatizati

Statul a vandut pana acum cinci din cele opt societati Electrica, cea mai buna privatizarea fiind, din perspectiva pretului, vanzarea pachetului majoritar la Electrica Muntentia Sud.Pretul obtinut la privatizarea societatii Electrica Muntenia Sud, peste 800 de milioane de euro, va duce la o "scumpire" a celorlalte trei distributii de energie electrica aflate inca in portofoliul statului, declara la inceputul lunii iunie pentru agentia NewsIn analistul Jean Constantinescu.

Electrica Banat si Electrica Dobrogea au fost privatizate primele fiind preluate de catre concernul italian ENEL contra unui pret total extrem de criticat de 111,8 milioane de euro la care s-au adaugat dupa aplicarea mecanismului de ajustare alte 15,67 milioane de euro. Astfel, pretul total platit de ENEL pentru detinerea controlului la cele doua filiale a fost de 127,47 milioane de euro. Potrivit datelor ENEL, compania ENEL Electrica Banat are 41.000 kilometri de retea, circa 2.000 de angajati si 850.000 de clienti. Enel Electrica Dobrogea are 35.600 kilometri de retea, circa 1.600 de angajati si 600.000 de clienti.

Electrica Oltenia si Electrica Moldova au fost privatizate simultan insa noii proprietari sunt companii din state diferite. Electrica Oltenia a fost preluata de compania ceha CEZ in timp ce Electrica Moldova a intrat in grupul integrat al companiei germane E.ON.

Electrica Oltenia a fost vanduta in urma cu un an de zile companiei cehe CEZ pentru 151 milioane de euro din care 103 milioane euro a reprezentat aportul de capital iar diferenta pretul pachetului de actiuni vandut direct de statul roman. Dupa aplicarea mecanismului de ajustare compania CEZ a fost nevoita sa mai scoata din buzunar alte 15,4 milioane de euro pentru Electrica Oltenia. Astfel, suma totala alocata de CEZ Cehia pentru preluarea pachetului majoritar al distributiei de electricitate se ridica la 166,4 milioane de euro. Electrica Oltenia a obtinut anul trecut, dupa privatizare, un profit net de 69,42 milioane lei noi, dupa ce in 2004 au inregistrat o pierdere 131,6 milioane lei noi, au anuntat la finele lunii iunie reprezentantii noului proprietar, compania ceha CEZ.

Compania germana de utilitati E.ON a ajuns sa detina in schimbul a 100 milioane de euro un pachet de 51% din actiunile Electrica Moldova, achitand 31,4 milioane de euro pentru preluarea unui pachet de 24,62% din actiuni si operand apoi o majorare de capital social.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri