Compania canadiana Gabriel Resources, investitorul majoritar in proiectul exploatarii aurifere de la Rosia Montana, a anuntat miercuri ca a incheiat vanzarea a 27 milioane de actiuni la bursa din Toronto, strangand 85 de milioane de dolari canadieni, pe care ii va investi in proiectul din Romania, informeaza NewsIn. Actiunile au fost oferite la pretul de 3,15 dolari canadieni pe actiune, iar oferta a fost garantata de catre un consortiu de firme de investitii, condus de RBC Capital Markets. Oferta a fost derulata la bursa de la Toronto, iar Newmont Mining Company of Canada a subscris 20% din titlurile ofertate.

Compania intentioneaza sa utilizeze banii stransi pentru a avansa dezvoltarea proiectului minier de la Rosia Montana prin achizitia de noi terenuri de la locuitorii comunei, logistica noua, si inceperea lucrarilor la satul artificial de la Piatra Alba, conform unui comunicat al companiei.

Conducerea companiei s-a aratat multumita de interesul aratat de investitori proiectului minier controversat. In opinia presedintelui companiei Gabriel Resources, Alan Hill, acest interes reprezinta un semnal al increderii pietelor de capital in companie, in special in perioada consultarilor publice privind Raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului a proiectului minier de la Rosia Montana.

Miercuri a avut loc la Lupsa cea de-a unsprezecea consultare privind evaluarea impactului asupra mediului. Pana la sfarsitul lunii august vor mai avea loc inca trei consultari publice, la Bucuresti, Deva si Arad, dupa care Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor va decide daca Rosia Montana Gold Corporation va obtine sau nu avizul de mediu.

Procedura de evaluare a impactului asupra mediului, dar si proiectul insusi sunt insa contestate de numeroase organizatii civice si ecologice precum Alburnus Maior si Greenpeace. Inca de la inceputul sau, acest proiect a fost asaltat de scandaluri, probleme operationale si opozitie vehementa pe plan local, national si international din cauza posibilelor probleme de mediu, sociale, economice si chiar arheologice.

Una din principalele obiectii este faptul ca Rosia Montana Gold Corporation intentioneaza sa foloseasca cianuri pentru separarea metalelor pretioase din minereu. Rosia Montana Gold Corporation, companie inregistrata in Romania, are doi actionari principali: Gabriel Resources Limited, care detine 80% din companie, si statul roman prin Compania Nationala a Cuprului, Aurului si Fierului - Minvest S.A. Deva cu un procent de 19,3%.

Investitorii se asteapta sa scoata din minele de la Rosia Montana 325 de tone de aur, 1.626 de tone de argint, cu un cost de productie de 181 de dolari pe uncie, in primii cinci ani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri