Electrica va investi o suma de ordinul sutelor de milioane de euro pentru constructia reactorelor 3 si 4 si doreste ca aiba o participatie semnificativa la compania de proiect de cel putin 10%
"Vrem sa fim un actionar important si credem ca in acest proiect nu ar trebui sa ramana mai mult de cinci companii(lista scurta de investitori cuprinde 13 companii-n.r.) pentru ca altfel compania va fi greu de gestionat", a declarat pentru NewsIn, directorul general al companiei, Nicolae Coroiu. El a adaugat ca desi se ia in calcul si varianta impartirii profiturilor dupa finalizarea investitiilor, Electrica vrea sa primeasca in schimbul sumelor alocate electricitate la costuri reale si nu bani.

Reprezentantul distribuitorului de electricitate a mai aratat ca societatea este interesata in egala masura si de o investitie complementara celor doua reactoare, care vor fi operate tot de Nuclearelectrica, hidrocentrala reversibila de la Tarnita. "Noi suntem interesati sa investim si in aceasta centrala de pompaj care va avea rolul de stocare a energiei. Va folosi electricitatea produsa noaptea de reactoare pentru a pompa apa in baraje si a genera apoi electricitate ziua", a mai afirmat Coroiu, potrivit caruia costurile totale pentru constructia acestei centrale sunt estimate la circa un miliard de euro.

Ministerul Economiei si Comertului va trimite Guvernului, cel mai devreme in prima parte a lunii septembrie, un memorandum privind rezultatele negocierii cu investitorii la reactoarele 3 si 4 ale centralei nuclearoelectrice de la Cernavoda, a declarat marti ministrul economiei, Codrut Seres. Ministrul a anuntat ca in cursa pentru participarea la constructia celor doua noi unitati de producere a energiei electrice au ramas toti cei 13 investitori inclusi la finele lunii iunie pe lista scurta.

Pentru constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda au ramas in cursa 13 companii si consortii: AES Corporation (SUA), Alro Slatina, TESS Conex- ASAM-Iasi, Ansaldo (Italia) si AECL (Canada), Unit Investments( Luxemburg ) - Dogan Enerji (Turcia), Electrabel (Belgia), Electrica, ENEL (Italia), E.On Energie (Germania), Gabriel Resources (Canada), Iberdrola (Spania), KHNP (Coreea de Sud) si RWE Power.

I nvestitorii selectati vor participa la infiintarea unui joint-venture pentru constructia, dezvoltarea si operarea reactoarelor 3 si 4 denumit "compania de proiect". Fiecare investitor va trebui sa contribuie cu minimum 50 milioane de euro, in numerar, la capitalul social al companiei de proiect, restul fiind asigurat prin credite. Noile unitati vor avea fiecare o putere instalata de 720 MW. Conform proiectului, investitorii selectati sa participe la constructia noilor unitati de producere a energiei electrice isi vor recupera banii din vanzarile de energie.

In a doua jumatate a lui aprilie, Ministerul Economiei a anuntat ca va propune Guvernului construirea simultana a unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, dupa ce studiul de fezabilitate comandat a aratat ca aceasta este solutia optima atat din punct de vedere al investitiei, cat si al rentabilitatii. Primele estimari arata ca investitia se va ridica la 2,2 miliarde de euro, energia electrica urmand sa fie produsa la costuri cuprinse intre 30 -35 euro/MWh, mai mici decat cheltuielile cu care se produce energie electrica in alte centrale din Romania. Constructia celor doua reactoare ar urma sa dureze aproape sase ani si jumatate de la momentul constituirii societatii mixte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri