Romania ar putea ajunge, peste 10 ani, sa importe energie, in conditiile in care multe din capacitatile actuale de productie vor fi inchise, ceea ce face ca investitia de peste 6 miliarde de euro in construirea reactoarelor nucleare 3 si 4 sa fie necesara, afirma directorul general al Nuclearelectrica.

"Daca ne uitãm cum arata flota de generare in Romania, constatam ca in 10 ani foarte multe facilitati se vor inchide si fata de excedentul de astazi vom ajunge sa importãm. Unitatile 3 si 4 sunt necesare si pentru acest lucru sunt necesare eforturi pe care noi le propunem actionarilor", a declarat marti Daniela Lulache, directorul general al companiei Nuclearelectrica, prezenta la ZF Power Summit, conform Mediafax.

Volumul de energie exportata anul trecut de Romania, echivalentul a 15% din productie, a inregistrat cel mai mare nivel din ultimii zece ani, fiind impulsionat atat de un pret mai mic fata de media europeana, cat si de o serie de circumstante externe. Printre factorii externi care au condus la cresterea cererii de energie electrica si a preturilor pe pietele externe se numara inundatiile din luna iunie din Serbia, care au indisponibilizat mai multe centrale din aceasta tara, cresterea importurilor de energie ale Ungariei, Albaniei si a altor tari, atat pe criterii comerciale, cat si pe fondul unor lucrari de mentenanta la unele unitati de productie.

In luna octombrie a anului trecut, Nuclearelectrica a selectat compania China General Nuclear Power Corporation (CGN) pentru proiectul privind construirea celor doua reactoare nucleare. CGN a fost singurul ofertant si ar urma sa fie actionarul majoritar al companiei mixte care va derula investitia. Lulache afirma in luna ianuarie ca acordul cu CGN pentru construirea reactoarelor ar putea fi semnat in acest, dar nu "in orice conditii". Proiectul construirii reactoarelor, initiat inca din perioada regimului comunist, a fost reactivat in 2007, dar in 2010 au parasit proiectul patru dintre cei sase investitori selectati. La sfarsitul anului 2013 Nuclearelectrica a ramas singurul actionar al companiei de proiect. Statul detine, prin Ministerul Energiei, 81,3% din actiunile Nuclearelectrica, iar Fondul Proprietatea controleaza 9,7% din titluri. Nuclearelectrica acopera aproximativ 18% din necesarul de electricitate al Romaniei.

Citeste si:
Daniela Lulache: Negocierile pentru reactoarele 3 si 4 reincep
Daniela Lulache,...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Citește și
Sub 2% din legumele importate conțin reziduuri de pesticide peste limita admisă
Setari Cookie-uri