"Investitorii vor primi cu indoiala, sa zicem, strategia energetica, dar si cu atentie. Mizele fiind mai mari si strategia va trebui facuta cu mai mare atentie. Tarnita si reactoarele 3 si 4 sunt chiar asa strategice? Sa nu punem caruta inaintea boilor. Trebuie demonstrat ca avem nevoie de ele. Chiar va creste consumul asa de tare incat sa avem nevoie de ele?", a declarat luni Radu Craciun, economist sef si director de cercetare in BCR, conform Mediafax.

El a afirmat, intr-o conferinta, ca, inainte de a lua decizia constructiei unor noi capacitati de productie a energiei, ar trebuie analizata evolutia consumului de energie pe plan intern si extern, avand in vedere ca Romania este un exportator de energie in regiune. "Nu poti sa te apuci sa construiesti capacitati noi bazandu-te pe estimari atat de volatile. Depinde de existenta unor piete de energie stabile in regiune", a adaugat Craciun.

In urma cu o saptamana, Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, spunea ca Romania va ajunge in situatia de a importa energie peste 10 ani, cand multe din capacitatile actuale de productie vor fi inchise, ceea ce face ca investitia de peste sase miliarde de euro in construirea reactoarelor nucleare 3 si 4 sa fie necesara. "Greseala trecutului a fost sa punem in aceeasi oala activitati rentabile cu altele nerentabile ca sa mascam pierderile. Poate este mai eficient sa avem unitati pe carbune decat reactoarele nucleare 3 si 4. Dar asta trebuie sa o spuna statul", a afirmat Craciun.

Citeste si:

Chiar daca in urma cu sapte ani Nuclearelectrica avea sase investitori straini interesati de constructia reactoarelor 3 si 4, in prezent o singura companie, din China, poarta negocieri pentru derularea investitiei. Un studiu realizat de BCR arata ca exist un necesar "major" de investitii pentru modernizarea unor unitati energetice precum primul reactor al centralei nuclearelectrice din Cernavoda, o serie de hidrocentrale, dar "mai ales" in unitati noi pe carbune.

Atat proiectul reactoarelor 3 si 4, cat si investitia in hidrocentrala Tarnita, judetul Cluj, dateaza din perioada regimului ceausist. Guvernul actual considera aceste doua proiecte ca fiind "strategice". Pentru proiectul de 1,1 miliarde de euro al hidrocentralei Tarnita, Guvernul a primit oferte doar de la companii chineze, dupa ce termenul de depunre a documentelor de inscriere a fost amanat de mai multe ori, cu argumentul numarului mare de investitori interesati.

Lucrarile la hidrocentrala Tarnita-Lapustesti ar trebui, conform proiectului, sa inceapa in prima parte a anului viitor si sa fie incheiate intr-un interval de 5-7 ani.