Ioan Moraru, directorul general al Companiei Nationale a Uraniului, a demisionat din functie, astazi, in urma unei intalniri cu ministrul Energiei, Andrei Gerea. Ioan Moraru a sustinut ca demisia sa nu are legatura cu discutiile avute cu ministrul si nici cu protestele minerilor de la Eploatarea Miniera Crucea.

Ioan Moraru a declarat ca a avut cu ministrul Energiei ”o discutie foarte la obiect” pe problemele Companiei Nationale a Uraniului, iar la finalul intalnirii si-a depus demisia. El a sustinut ca demisia sa nu are legatura cu ”discutia foarte corecta” pe care a avut-o cu ministrul si nici cu conflictul de munca de la Exploarea Miniera Crucea de uraniu, potrivit Mediafax.

"Motivele sunt personale si unilaterale" a spus Ioan Moraru. El a mentionat ca a convenit cu ministrul ca pana la numirea unui nou director general sa gestioneze in continuare activitatea companiei. Surse politice sustin ca in functia de director general al Companiei Nationale a Uraniului ar putea fi numit Constantin Harasim, fost subprefect al judetului Suceava, demisionar din PNL si sustinator PLR.

Cresteri salariale, solicitata de mineri

Aproximativ doua sute de mineri de la Exploatarea de uraniu Crucea sunt blocati in subteran de luni si ameninta ca daca revendicarile lor nu vor fi solutionate vor intra in greva foamei. Minerii sunt blocati in subteran atat in zona troitei din mina Crucea, care nu e in zona de exploatare, dar sunt si in mina Botusana, in zona de exploatare, in timp ce alti angajati protesteaza in apropierea atelierelor.

Minerii sustin ca asteapta ca pana la ora 14.00 sa li se rezolve solicitarile, respectiv ca ministrul sa respecte protocolul pe care l-a semnat cu ei in 30 ianuarie si care prevedea o noua baza de calcul al salariilor. Ei ameninta ca, in caz contrar, protestul se va radicaliza si vor intra in greva foamei, intentionand sa-si ia alaturi de ei, in subteran, sotiile sau copiii.

"Poate sa-l puna si pe Ponta director la companie. Daca nu ne dau cresterea salariala promisa prin protocol, nu intrerupem protestul. Nu se poate sa lucrezi in mina de uraniu cu 1.500 de lei pe luna", sustin protestatarii. Directorul Companiei Nationale a Uraniului, Ioan Moraru, a mers, marti dimineata, la Ministerul Energiei, pentru o intalnire cu Andrei Gerea in care sa fie gasite solutii pentru incetarea conflictului.

Speranta de viata a minerilor, la 50 ani

Ioan Moraru spunea ca oferta pe care a putut sa o faca minerilor a fost o crestere cu 5,2 - 5,5 la suta, ceea ce nu i-a multumit pe protestatari, care doresc sa fie aplicata prevederea stabilita in protocolul semnat de Andrei Gerea. Printre revendicarile minerilor, pe care acestia le considera minimale, se numara cele legate de salarizare, asigurarea de bilete de tratament si schimbarea bazei de calcul a pensiilor, in conditiile in care speranta de viata a unui miner din acest domeniu este usor peste 50 de ani.

Potrivit lui Moraru, cresterea salariala solicitata de mineri poate fi pusa in aplicare doar daca se modifica, prin Hotarare de Guvern, cadrul legal. Minerii solicita demiterea conducerii Companiei Nationale a Uraniului, dar si a sucursalei Suceava si cer premierului Victor Ponta, ministrului Energiei, Andrei Gerea si ministrului pentru dialog social, Liviu Pop, sa vina sa discute cu ei.

Si in luna ianuarie minerii de la Exploatarea de uraniu de la Crucea au protestat timp de o saptamana, iar in 30 ianuarie a fost semnat un protocol intre protestatari si o delegatie a Ministerului Energiei, IMM si Mediului de Afaceri, condusa de ministrul Andrei Gerea. Astfel, a fost agreata o noua formula de calcul al salariului pentru angajatii din subteran si pentru cei de la statiile de preparare, in asa fel incat minerii sa beneficieze de cresterea veniturilor incepand cu 1 februarie 2015.

Conditiile grele de munca in subteran

"Aplicarea acestei masuri permite apropierea salariilor de la exploatarea de uraniu de nivelul venitului mediu din sectorul mineritului. De asemenea, prin protocol a fost consfintita respectarea in continuare a prevederilor contractului colectiv de munca referitoare la acordarea primelor de Paste, Ziua Mineritului si de Craciun", se preciza intr-un comunicat al Ministerului Energiei transmis dupa semnarea protocolului. Totodata, in urma discutiilor s-au stabilit, printre altele, inaintarea catre Ministerul Muncii a documentatiei privind modul de calcul al pensiei, precum si pregatirea documentatiei in vederea efectuarii de demersuri pentru modificarea prin HG a valorii mesei antidot, mai mentiona sursa citata.

"Intelegem conditiile grele in care se desfasoara munca in subteran, iar masurile decise astazi pentru o mai buna recompensarea a eforurilor si a expunerii la un mediu neprielnic sanatatii sunt ceea ce putem face pentru mineri in acest moment. Vom studia cu atentie punctele care ne-au fost semnalate si cu siguranta vom sustine viitoare schimbari legislative necesare oamenilor care lucreaza in acest sector. De asemenea, consideram ca se impune o analiza atenta a modului de salarizare, a relatiilor de munca si a conditiilor de securitate in munca", declara, la data respectiva, Andrei Gerea.

Exploatarea Miniera Crucea este singura exploatare de uraniu functionala din tara, avand doua puncte de lucru - Crucea si Botusana - unde lucreaza peste 500 de angajati.

praszkiewicz / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri