Petrom a raportat in primul semestru al anului 2006 un profit net de 1,427 miliarde lei (405,5 milioane de euro), cu 137% mai mult decat profitul obtinut in perioada similara a anului trecut, insa Wood&Co sustine ca compania a dezamagit asteptarile investitorilor.

Analistii bancii cehe isi motiveaza verdictul prin faptul ca desi productia de petrol a scazut cu sase la suta in trimestrul doi, comparativ cu primele trei luni ale anului, iar costurile de operare au crescut in aceeasi perioada cu 24%, informeaza NewsIn.

In acelasi timp, ineficienta energetica a rafinariilor Petrom a avut un efect negativ asupra marjelor de rafinare. Daca intr-o rafinarie se pierde circa foloseste pentru a functiona 7-8% din titei, Petrom foloseste in procesul de prelucrare circa 12-13% din titei, arata analistul Wood.

"Nu in ultimul rand, cresterea sanatoasa de 102% a profitului brut (n.r.: in trimestrul II fata de trimestrul I) a fost ajutata de factori ce nu tin de exploatare", sustine analistul Wood&Co Bram Buring. Aproximativ 17% din profitul brut de 711 milioane lei, realizat de Petrom in al doilea trimestru, provine din recuperarea unei datorii de 44 milioane dolari (circa 122 milioane lei) de la rafinaria Rafo, iar 6% din profitul brut se datoreaza deprecierii dolarului fata de leu.

Daca rezultatele grupului OMV pentru primul semestru s-au incadrat, in linii mari, in previziunile Wood, o analiza mai atenta a dezvalui ca mai este mult de munca la Petrom, a declarat Buring. in special, OMV va avea dificultati sa-si atinga tinta de productie de 210.000 de barili de petrol pe zi, in conditiile in care productia Petrom a scazut in trimestrul II la 204.000 barili pe zi.

Cotatia actuala ramane sub estimarile analistilor de la banca de investitii Wood&Co, care au un pret tinta de 0,6 lei pe actiune si recomandau, vineri, pastrarea actiunilor SNP Petrom ("hold"). Ultima estimare a Wood a raportului pret/profit net (P/E) pentru 2006 este de 11,6.

Petrom este listata la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in categoria I, unde a inchis sedinta de vineri la cotatia de 0,545 lei pe actiune, neschimbat fata de ziua precedenta. Petrom are o capitalizare de peste 30 miliarde lei, aproape jumatate din capitalizarea totala a BVB.

Ultimele estimari Wood&Co arata ca profitul net al companiei Petrom ar putea urca la 2,624 miliarde lei in acest an, in crestere cu peste 70% fata de anul anterior. Pentru 2007, analistii Wood atribuie Petrom un profit net de 2,995 miliarde lei. Daca pe anul 2005 raportul P/E a fost de 21,5, estimarile Wood arata ca P/E va scadea in urmatorii doi ani pana la 8,88 in 2008.

Analistii cehi considera ca pretul curent al titlurilor Petrom reflecta si restructurarea intarziata a operatiunilor companiei petroliere, desi reprezentantii companiei austriece OMV, care detine 51% din Petrom, sustin ca aceasta continua conform planului.