"Limitarea pe transe a consumului de energie electrica este ultima dintre masurile de salvgardare care poate fi luata in situatii de criza aparute in functionarea sistemului energetic national (...). Procedura se aplica de catre clientii finali, furnizorii de energie electrica, operatorii de distributie si de operatorul de transport si de sistem", potrivit unui proiect de procedura elaborat de operatorul sistemului energetic national Transelectrica, arata Mediafax.

Limitarea de consum va putea viza companiile din metalurgie, siderurgie, constructii de masini, prelucrarea lemnului, industria materialelor de constructii, chimie si petrochimie, electrotehnica si electronica, industria textila si de pielarie, alimentara, industria de aparare militara, minerit, agricultura, irigatii, precum si centrele comerciale. Propunerea Transelectrica nu vizeaza consumatorii casnici.

Volumul total care poate fi redus simultan trebuie sa reprezinte cel putin 800 MW si pana la 20% din consumul mediu din sistemul energetic national estimat pentru perioada iarna/vara. "Limitarea pe transe a consumului de energie electrica se realizeaza in conditiile Hotararii de Guvern, in cazul in care se estimeaza mentinerea de durata a unui deficit de putere/energie, care poate pune in pericol functionarea sistemului energetic national sau a unei zone a acestuia si care conduce la abaterea parametrilor de functionare (...)", se mentioneaza in documentul citat. Aceasta procedura va putea fi aplicata in baza unei hotarari de guvern adoptata cu cel putin cinci zile inainte de instalarea situatiei de criza.