Angajatii Complexului Energetic Oltenia aflati in greva foamei sau blocati in subteranul minei Tehomir au decis, vineri dimineata, sa suspende protestele, dupa ce au ajuns la o intelegere cu administratia privind incheierea urgenta a unui contract colectiv de munca si patru salarii compensatorii.

Negocierile s-au purtat la sediul Ministerului Energiei si, conform unui comunicat de presa, ministrul Andrei Gerea s-a implicat direct in rezolvarea conflictului respectiv, dupa mai mult de noua ore de negocieri cele doua parti ajungand la un compromis, transmite corespondentul Mediafax.

"Conform documentului parafat, atat managementul CE Oltenia, cat si reprezentantii sindicatelor, au stabilit ca fiind prioritara incheierea in regim de urgenta a unui contract colectiv de munca la nivelul Complexului Energetic. De asemenea, s-a ajuns la un acord cu privire la aplicarea unor drepturi marginale angajatilor CE Oltenia incepand cu data de 20 martie, precum si cu privire la acordarea a patru salarii medii brute pe unitate, ca salariu compensatoriu la disponibilizare, pentru tot personalul din subteran", se arata in comunicatul de presa al Ministerului Energiei.

In acelasi document, se mentioneaza ca administratia si sindicatele s-au angajat ca pana in 30 martie sa finalizeze negocierile pentru semnarea unui Contract Colectiv de Munca. Negocierile vizeaza si ca, in limita bugetului CEO, sa fie introdus un "adaos salarial lunar" de 250 de lei pentru fiecare angajat, dar si prevederi referitoare la salariile compensatorii pentru personal (altul decat cel care lucreaza in subteran) si a unui punctul referitor la cota de carbune ce va fi acordata fiecarui salariat.

"In urma incheierii protocolului, partile au convenit sa asigure pacea sociala pana la semnarea CCM. Mai mult, organizatiile sindicale au decis sa faca demersuri pentru retragerea proceselor juridice intentate conducerii CE Oltenia, iar managementul Complexului s-a angajat sa nu intreprinda nicio actiune administrativa si/sau juridica impotriva personalului care a manifestat prin blocarea in subteran sau prin greva foamei in perioada precedenta semnarii protocolului", se mai arata in comunicatul de presa.

Minerii de la Complexul Energetic Oltenia (CEO) aflati in greva foamei au solicitat, joi, demiterea managerului privat al unitatii, Laurentiu Ciurel, pe motiv ca acesta "a luat in deradere protestul salariatilor". Potrivit vicepresedintelui Federatiei Nationale Mine Energie (FNME), Dumitru Parvulescu, protestul minerilor a fost declansat din cauza lipsei unui contract colectiv de munca valabil pe anul in curs in cadrul CE Oltenia si a oricaror negocieri cu administratia pe aceasta tema.

Trei dintre minerii aflati in greva foamei au renuntat la protest in cursul noptii de miercuri spre joi, dupa ce starea de sanatate li s-a inrautatit. Unul dintre acestia a fost dus la spital de un echipaj al Ambulantei, dar nu a ramas internat, preferand sa mearga acasa.

In paralel cu grevistii foamei, 80 de mineri s-au blocat de marti seara in subteranul minei Tehomir, reclamand, totodata, ca managerul privat Laurentiu Ciurel a refuzat sa discute cu ei. Ciurel s-a intalnit insa cu o delegatie formata din patru mineri care i-au spus ca protestatarii vor sa primeasca la disponibilizare sase salarii compensatorii, nu unul sau doua, cum oferea administratia CEO, iar in urma negocierilor nu se ajunsese la niciun acord.

Mina de la Tehomir este ultima mina de subteran din Oltenia care mai functioneaza, aceasta urmand insa sa fie inchisa in cursul acestui an. Luni seara, doi mineri de la Complexul Energetic Oltenia au intrat in greva foamei in fata sediului din Targu Jiu al unitatii. Ulterior, acestora li s-au alaturat alti angajati, astfel ca miercuri 32 de salariati aderasera la aceasta forma de protest, iar joi numarul acestora a ajuns la 35.

Minerii din Valea Jiului si-au exprimat, miercuri, solidaritatea cu colegii lor din judetul Gorj, liderii de sindicat anuntand ca orice tergiversare guvernamentala de a rezolva tensiunile din zonele miniere din Romania poate conduce la miscari sociale de amploare. La mijlocul lunii februarie, aproximativ patru mii de mineri si energeticieni au participat la un miting de protest in centrul municipiului Targu Jiu, nemultumiti de conducerea Complexului Energetic Oltenia si de reducerile de personal si de salarii preconizate de administratie.

Complexul Energetic Oltenia a fost infiintat in 2012 prin fuziunea complexelor energetice Turceni, Craiova si Rovinari cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia Targu Jiu. Compania are 13 grupuri energetice, care cumuleaza o capacitate instalata de 3.900 MW.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri