Liderul mondial in prelucrarea haldelor de steril, respectiv societatea Carboneta din Belgia, este interesat de haldele de steril din Valea Jiului pe care ar dori sa le concesioneze.

Un reprezentant al firmei de consultanta care are contract cu Carboneta a venit deja la Compania Nationala a Huilei pentru discutii de principiu, iar in zona urmeaza sa soseasca si reprezentantii firmei in cauza, mai ales ca belgienii sunt interesati si sa cumpere huila spalata de la CNH.

Directorul general al CNH Petrosani, Daniel Surulescu, a declarat ca de fapt belgienii sunt interesati in principal de tratarea haldelor, de recuperarea silicatilor si reparatia metalelor grele, iar reprezentantul belgienilor chiar a prezentat modul in care s-a lucrat in Belgia tot cu halde de steril. "In proprietatea companiei mai sunt insa doar haldele de steril active. Restul a fost predat consiliilor locale sau Ministerului Economiei si Comertului", a precizat Surulescu. Autoritatile judetene spun ca cei de la Carboneta mai sunt interesati si de huila din Valea Jiului si ar fi interesati sa achizitioneze anual pana la 900.000 de tone de carbune spalat. Directorul CNH atrage insa atentia ca, la ora actuala, chiar daca exploatarile miniere ar putea onora comanda, carbunele nu poate fi vandut la ex-port din cauza ca este subventionat. "Sunt necesare in primul rand niste modificari legislative si abia apoi, daca ne convine pretul, putem sa exportam huila", a mai declarat Daniel Surulescu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Companii »Setari Cookie-uri