"Programele de investitii din acest an cu finantare de la bugetul statului si din credite externe se vor derula pentru lucrari de corectare a torentilor, reabilitari de drumuri forestiere si pentru lucrari de reconstructie ecologica", a declarat pentru Rompres directorul RNP-Romsilva, Gheorghe Dima.

Suma totala alocata acestor lucrari se ridica la 101,620 milioane lei. Potrivit datelor RNP, lucrarile de corectare a torentilor sunt prevazute pentru 286,1 km retea de albie corectata, din care 96,6 km cu punere in functiune in acest an, iar lucrarile de reconstructie ecologica se vor realiza prin impadurirea a 21.500 ha, din care 7.800 ha prin regenerari naturale si 13.700 ha prin impaduriri.

Investitiile programate din fondurile extrabugetare, in valoare de 47,986 milioane lei, vor fi orientate catre constructia de noi drumuri forestiere si reabilitarea celor vechi.

"In acest an, vom pune in functiune 160 km de drumuri forestiere din lungimea totala prevazuta in cadrul acestor investitii de 1.120 km", a spus Dima. Acesta a precizat ca RNP-Romsilva va efectua investitii in acest an din fonduri proprii, in valoare de 64,663 milioane lei, cu precadere pentru achizitionarea de utilaje in vederea exploatarii si transportului lemnului, pentru utilajele necesare realizarii lucrarilor de impadurire, dar si pentru achizitionarea de autoturisme si construirea sau modernizarea sediilor administrative.

In primul semestru al acestui an, valoarea investitiilor realizate de RNP s-a cifrat la 31,973 milioane, 14% din totalul prevazut, din care 20,960 milioane lei din fonduri de la bugetul statului si din credite externe, 7,102 milioane lei din fonduri extrabugetare si 3,911 milioane lei din fonduri proprii.