Sefii companiilor se asteapta in urmatoarele trei luni la cresteri ale afacerilor in industria prelucratoare, constructii, comertul cu amanuntul si in servicii si la o relativa stabilitate a preturilor, cu exceptia celor de vanzare cu amanuntul, care urmeaza sa creasca moderat, potrivit datelor INS.

Managerii din industria prelucratoare preconizeaza cresterea volumului productiei (sold conjunctural +20%), mai accentuata pentru fabricarea substantelor si a produselor chimice (sold conjunctural +48%) si fabricarea bauturilor (sold conjunctural +46%), releva ancheta de conjunctura din martie transmisa de Institutul National de Statistica (INS). Preturile vor ramane relativ stabile (sold conjunctural +4%), iar numarul de salariati ar urma sa avanseze moderat, soldul conjunctural fiind de 7% pe total industrie prelucratoare, scrie Mediafax.

In constructii se va inregistra o crestere a volumului productiei (sold conjunctural +25%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural +19%), un avans moderat al numarului de salariati (sold conjunctural +13%), iar preturile vor ramane relativ stabile (sold conjunctural +4%). In sectorul comert cu amanuntul, managerii au estimat pentru urmatoarele trei luni o tendinta de crestere accentuata a activitatii economice (sold conjunctural +43%). Totodata, se asteapta la majorarea numarului de salariati (sold conjunctural +27%) si a volumului comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural +16%), dar si la cresterea moderata a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +10%). Cererea de servicii va consemna o crestere moderata in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +11%), dar se va mentine numarul de salariati (sold conjunctural -1%), concomitent cu preturile de vanzare sau de facturare (sold conjunctural +1%).

Numarul de autorizatii pentru construirea de case si blocuri a crescut cu 4,3% in primele 2 luni

In primele doua luni ale anului au fost eliberate 3.923 autorizatii de construire pentru cladiri rezidentiale, in urcare cu 4,3% fata de aceeasi perioada a anului trecut, fiind consemnate cresteri in regiunile Sud-Est, Nord-Vest, Bucuresti-Ilfov, Sud-Muntenia si Nord-Est. Pe de alta parte, s-au inregistrat scaderi ale numarului de autorizatii eliberate in regiunile Centru (-71 autorizatii), Vest (-56) si Sud-Vest Oltenia (-25), se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica.

In februarie au fost date 2.249 de autorizatii pentru cladiri rezidentiale, din care 64,6% sunt pentru zona rurala, mai multe in total cu 34,3% fata de ianuarie si cu 2,8% comparativ cu aceeasi luna a anului trecut. Cele mai importante cresteri s-au evidentiat in regiunile de dezvoltare Nord-Est, unde au fost date 474 autorizatii (55%), Bucuresti-Ilfov - 355 autorizatii (65%), Nord-Vest - 335 autorizatii (31%), Sud-Muntenia - 316 autorizatii (23%) si Vest - 212 autorizatii (39%). Fata de februarie anul trecut, s-au eliberat mai putine autorizatii in regiunile Centru (-72 autorizatii), Vest (-45) si Sud-Vest Oltenia (-12).

Sursa foto: Poluare si energie verde/ Shutterstock.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri