Anuntul a fost facut de CEZ pe pagina de internet a companiei. In 2013, Electrica si-a majorat pretentiile fata de CEZ de la 18 la 82 milioane euro, acuzand grupul ceh ca a incalcat contractul de privatizare, in special in ceea ce priveste obligatia de a transmite informatii, noteaza Mediafax.

Procesul a fost deschis de compania de stat Electrica, dar a fost preluat de Societatea de Administrare pentru Participatii in Energie (SAPE). SAPE a fost infiintata anul trecut prin divizarea partiala a Electrica SA si cuprinde participatiile minoritare ale Electrica SA la Electrica la Enel Energie Muntenia, Enel Distributie Muntenia, Enel Distributie Banat, Enel Distributie Dobrogea, Enel Energie, E.ON Moldova Distributie, E.ON Energie Romania, Electrica Soluziona, Bursa Romana de Marfuri si Hidro Tarnita.

SAPE a preluat litigiile in care era implicata Electrica. Electrica a initiat actiuni la Curtea de Arbitraj din Paris si impotriva Enel si E.ON, companii care au cumparat in 2005 filiale ale distribuitorului de energie detinut de stat. Penalitatile cerute de Electrica de la Enel (Italia), E.ON (Germania) si CEZ se arpropie de 2 miliarde euro.

CEZ a platit in 2005 suma de 62,8 milioane de euro pentru achizitia directa a 24,62% din capitalul Electrica Oltenia, iar in urma unei majorari de capital de 103,6 milioane de euro a ajuns la o participatie de 51%.