TNT a incheiat ieri un acord de vanzare cu fondul privat de investitii Apollo Management, care va prelua divizia in schimbul sumei de 1,5 miliarde de dolari.

Divizia de logistica are o valoare contabila de circa 1,15 miliarde de euro, iar vanzarea ei va duce la realizarea unui profit ce va putea fi reinvestit de TNT in celelalte activitati ale sale. Dupa aceasta tranzactie, TNT se va concentra pe activitatile postale si de curierat rapid, care aduc in prezent aproximativ un sfert din veniturile companiei.

Directorul general al TNT, Martin Bakker, a declarat intr-un comunicat de presa citat de Mediafax: "Aceasta tranzactie reprezinta un moment important si ne va permite sa ne concentram asupra dezvoltarii activitatilor de baza." Grupul olandez TNT va primi o parte din pretul tranzactiei sub forma de actiuni la noua companie formata.

Astfel, 5% dintre actiunile noii companii vor reveni olandezilor, drept contravaloare pentru 15 milioane de euro. In plus, Dave Kulik, unul dintre membrii Consiliului director de la TNT, va demisiona din functie pentru a deveni presedintele companiei nou-formate. TNT intentioneaza returneze catre actionari cea mai mare parte dintre castigurile obtinute de pe urma tranzactiei si care sunt valorate la 1,2-1,3 miliarde de euro.

Compania TNT este prezenta si in Romania, fiind una dintre principalele firme de curierat alaturi de DHL, UPS si FedEx. Ieri dimineata, la ora cand numai un anunt privitor la intentia de a vinde divizia fusese dat publicitatii, Bursele europene deja au reactionat pozitiv, cotand mai bine actiunile TNT. La Bursa Euronext din Amsterdam, cotatia acestora a crescut cu aproximativ 1%, ajungand la 29,49 de euro.