Societatea comerciala Rami Dacia produce diamante sintetice, superabrazive. Acestea au mare cautare in constructii si in informatica, unde sint folosite la slefuirea microcipurilor. La nivel mondial exista cinci mari producatori de diamante sintetice. In momentul de fata, liderul producatorilor de diamante sintetice este Element Six din Africa de Sud, dupa care urmeaza divizia de diamante a firmei General Electric, Diamonds Innovation din SUA.

500 de produse

Sub numele de Fabrica de Diamante Sintetice Dacia, specialisti romani din domeniile produselor metalurgice, materialelor refractare si a sculelor ultradure au dezvoltat primele diamante sintetice romanesti. In 1980, Dacia avea peste 500 de produse in portofoliu, care include un domeniu larg de scule diamantate electrodepuse, placi si discuri pe suport flexibil, tije, role, alezoare conice si altele. Fabrica producea azotura cubica de bor, paste diamantate si suspensii (respectiv, DIA-PAST si DIA-GEL).

Un alt domeniu de productie a fost dezvoltarea de noi tehnologii care au permis Fabricii de Diamante Sintetice Dacia sa recupereze metalele pretioase si nobile, cum sint platina, aurul, argintul, rodiul, reniul, paladiul, din catalizatori uzati si reziduuri industriale de la fabricile chimice si petrochimice. In 1998, a fost realizata certificarea ISO-9002, iar in 2004, ISO-9001 pentru sistemul de management al calitatii pentru activitatile de productie a diamantelor sintetice si sculelor diamantate, ca si pentru activitatea de recuperare a metalelor nobile.

Ce a fost

Firma Rami Dacia a fost pusa pe picioare in timpul lui Ceausescu, pe baza unor planuri furate din Africa de Sud de agentii DIE. Certificatul de nastere al fabricii a fost emis in august 1974, sub titulatura Unitatea de Productie Speciala Dacia. Specialistii romani au obtinut primele diamante sintetice la doar doua luni de la infiintarea societatii. In 1988, compania avea 500 de angajati, iar diamantele sintetice se foloseau cu succes la construirea Casei Poporului si a retelei de metrou din Bucuresti. De asemenea, trebuie spus ca, pina la Revolutie, fabrica a fost un obiectiv strict secret si se afla in subordinea Ministerului de Interne, fiind coordonata de fosta Securitate.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4607&art=282&cHash=7c09d0686a