UE a acordat un imprumut de 200 milioane euro pentru reactorul 2 al centralei nucleare de la Cernavoda si nu a pus nicio conditie Romaniei care sa vizeze renuntarea la utilizarea energiei nucleare, a declarat pentru NewsIn, directorul general al Nuclearelectrica, Teodor Chirica.

Directorul Nuclearelectrica a negat, astfel, informatiile cuprinse intr-un studiu Stratfor, potrivit carora Romania ar trebui sa renunte, in perspectiva aderarii la UE, ca si alte state din Europa Centrala si de Est, la folosirea energiei nucleare pentru producerea de electricitate.

Stratfor analizeaza contextul geopolitic pe fondul dependentei de resursele Rusiei si alternativele pe care le are UE la resursele traditionale de gaze naturale, carbune si petrol. Studiul considera ca situatia din Europa Centrala este mai complicata, comparativ cu a altor tari europene, pentru ca depind, intr-o mai mare masura, de gazele naturale din Rusia.

In UE nu exista unitate de opinie in privinta utilizarii energiei nucleare, in conditiile in care multe tari se opun, inca, mai ales din cauza dezastrelor de la Cernobal si Three Mile, iar altele, precum Franta, exploateaza din plin aceasta resursa.

Comisarul UE pe probleme de energie, Andris Piebalgs, citat de Stratfor, a declarat ca UE trebuie sa ramana deschisa optiunii de a utiliza energia nucleara. Astfel, UE ar putea lua in calcul energia nucleara ca sursa alternativa de producere a energiei electrice, si ar diminua presiunile Rusiei, in special asupra tarilor din Estul si Centrul Europei, inclusiv Romania.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Companii »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavoda presupune mici