Alro Slatina are nevoie de cel putin doi ani pentru a-si recupera pierderile cauzate de plata pentru certificatele verzi, dupa ce a achitat in ultimii trei ani aproximativ 170 de milioane de dolari, a declarat, joi, directorul general al producatorului de aluminiu, Gheorghe Dobra.

"In ultimii trei ani am platit 170 de milioane de dolari pentru eco-taxe. Sper sa se rezolve aceasta problema, pentru ca noi am cerut sa avem un tratament comparabil cu al celorlalti competitori din UE. Eu cred ca se va rezolva acest lucru. Mai trebuie un ordin de implementare semnat de ministrul Tudose (Mihai Tudose, ministrul Economiei, Comertului si Turismului, n.r.) pentru a se implementa Hotararea de Guvern. Anul acesta vom plati mai mult de jumatate din taxele pentru certificatele verzi de anul trecut. Noua ne trebuie cel putin doi ani ca sa ne revenim la normal daca raman conditiile actuale si piata nu se strica, dar nu sunt semne ca s-ar strica", a spus Dobra, potrivit Mediafax.

Gheorghe Dobra a afirmat ca Alro Slatina a reusit sa obtina un profit net ajustat in primul trimestru al anului de 23 de milioane de lei datorita renuntarii partiale la plata certificatelor verzi, dupa ce anul trecut pierderile se situau la 44 de milioane de lei. "Trecerea de la pierderea de anul trecut la profit, in primul trimestru al anului, a fost datorata exceptarii la plata certificatelor verzi, datorita conjuncturii pietei, dar avem si produse mai sofisticate care sunt mai scumpe. Dupa pierderile pe care le-am avut din cauza certificatelor verzi si cogenerarii, daca nu se implementa exceptarea, inchideam si ramaneam probabil cu eco-recycling, dar nu poti functiona doar cu 30.000 de tone", a completat Dobra.

In ultimii 10 ani, Alro Slatina a facut investitii de peste 500 de milioane de dolari in modernizari si integrare verticala, a explicat Dobra. "S-a lucrat foarte mult pentru reducerea consumurilor energetice, pentru eficienta energetica, unde avem rezultate remarcabile, atat la consumul de energie, de gaz si emisiile de tetraflorcarbon si hexaflorcarbon. Productia la aluminiu primar, de 264.000 de tone, va fi productia care se realiza inainte de caderea comunismului, dar acum cu cinci hale. Doua hale le-am donat unei primarii, sub forma de moloz ca sa faca drumuri, pe una am transformat-o in atelier de reconditionare anoz, intr-o parte magazia, iar in alta parte avem eco-recycling, cu o capacitate de 35.000 de tone pe an. Pe partea de reciclare vrem sa ajungem la 100.000 de tone in trei ani", a subliniat Dobra.

Pentru acest an, Alro Slatina are bugetate investitii de 59 de milioane de dolari, care vor fi folosite in special pentru cresterea produselor cu valoare mare si foarte mare. "Trebuie sa crestem cat mai mult valoare adaugata pentru a compensa celelalte costuri pe care le avem fata de competitorii nostri. Investitiile de anul acesta sunt de 59 de milioane de dolari, in special pentru cresterea produselor cu valoare adaugata mare si foarte mare, la aluminiul prelucrat, pentru cele doua directii in care ne deplasam directia aeronautica si auto. Avansul industriei auto avantajeaza Alro. Noi producem un aliaj, care este inregistrat ca marca comerciala a noastra, Alro Multi-brace. Sunt niste table subtiri, facute din doua sau trei aliaje pe care le furnizam furnizorilor din industria auto pentru a produce radiatoare. Din pacate noi livram foarte putin in Romania, pana in 10%, iar restul in SUA si Germania", a mai spus Dobra.

In acest an, Alro Slatina aniverseaza 50 de ani de activitate, perioada in care a produs noua milioane de tone de aluminiu. "Anul acesta vom implini 50 de activitate la Alro de aluminiu primar si 45 de ani de aluminiu prelucrat, perioada in care am produs 9 milioane de tone de aluminiu. Calitatea nu era cea mai buna din lume, dar asa se prezenta. Fabrica a fost construita integral cu tehnologie occidentala, dar cu o generatie mai veche, insa per-ansamblu era o tehnologie buna", a conchis Dobra.

Alro Slatina a avut anul trecut o pierdere de 108,55 milioane lei, la o cifra de afaceri de 1,99 miliarde lei, iar pentru 2015 estimeaza un profit de 63,6 milioane de dolari. Pentru acest an, Alro estimeaza venituri de 663,6 milioane dolari si a planificat investitii de 58,965 de milioane de dolari. Alro este o subsidiara a Vimetco (Olanda), o societate cu capital privat care desfasoara operatiuni in Romania, China si Sierra Leone si este listata la Bursa de Valori de la Londra. Compania detine aproape 84,2% din actiunile Alro, iar Fondul Proprietatea controleaza 10,21% din titluri.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri