Frank Hajdinjak, directorul general al E.ON Romania, unul din cei doi mari distribuitori locali de gaze, a declarat ca se asteapta ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) sa majoreze in acest an pretul gazelor naturale destinate populatiei.

"Daca liberalizarea va continua - si va continua - va avea cu siguranta un efect in pretul final al gazelor. Decizia tine de reglementator (ANRE, n.r.). Pana acum nu a fost stabilit nimic oficial, dar daca te uiti la ultimele declaratii ale oficialilor ANRE este prevazuta o crestere, dar nu a fost comunicat nimic oficial inca. Noi nu am cerut o crestere anume in ceea ce priveste tarifele noastre. Problema noastra esentiala este ca volumele noastre de distributie s-au redus foarte mult, insa cheltuielile de baza au ramas aceleasi", a declarat Hajdinjak, intr-o conferinta de presa, potrivit Mediafax.

In prezent, calendarul liberalizarii pretului la gaze se afla in discutie intre Guvern, Comisia Europeana si delegatia FMI. La sfarsitul lunii aprilie, presedintele ANRE, Niculae Havrilet, spunea ca factura finala a consumatorilor casnici va creste de la 1 iulie cu 5-8% din cauza aplicarii unei noi etape din calendarul de liberalizare a gazelor.

"Va fi o crestere, dar nu foarte importanta, de 5-8%. Cresterea va fi doar pentru populatie, deoarece de la 1 ianuarie nu mai avem piata reglementata pentru consumatorii industriali", spunea atunci seful ANRE. E.ON a anuntat, marti, ca firmele din grup au investit in total in Romania, anul trecut, aproximativ 420 milioane de lei (94 milioane euro), aceasta fiind cea mai mare suma alocata in acest scop in ultimii ani. Investitiile au fost directionate in principal catre modernizarea retelelor de distributie a gazelor naturale si energiei electrice. Pentru 2015 sunt bugetate investitii de aproape 400 milioane lei (90 milioane euro), sume care vor fi alocate, de asemenea, prioritar catre proiectele de modernizare a retelelor de distributie.

"Peste 90% din investitiile noastre sunt directionate in modernizarea retelelor de energie si gaze", a spus Hajdinjak.

Pretul gazelor a scazut cu 9% de la 1 aprilie pentru clientii GDF SUEZ, care distribuie gaze in sudul tarii, si a crescut cu 1,5% pentru clientii alimentati de E.ON, care distribuie gaze in partea de nord a Romaniei.

Romania s-a angajat fata de Comisia Europeana si Fondul Monetar International sa elimine preturile reglementate in sectorul gazelor si energie electrica. Piata de gaze a fost liberalizata pentru companii in 1 ianuarie 2014, astfel ca in prezent doar populatia mai primeste gaze la preturi reglementate. FMI si Comisia Europeana au cerut Guvernului sa creasca pretul gazelor pentru populatie si centrale de energie termica (CET) de la 53,3 lei la 62 lei MWh, de la 1 aprilie. Guvernul a avansat pretul de 58 lei, neacceptat de FMI si CE. Refuzul de a creste pretul la gaze a fost unul dintre motivele pentru care nu a fost incheiata o noua scrisoare de intentie la acordul cu FMI. Conform calendarului convenit de Guvern in 2011 cu FMI si CE, pretul gazelor pentru consumatorii casnici ar fi trebuit sa creasca de la 53,3 lei MW/h in iulie 2014, la 54,6 lei in octombrie 2014, la 56,1 lei in ianuarie 2015, la 58,9 lei in aprilie 2015 si la 62 lei in iulie 2015.

Cresterea pretului a fost insa amanata de Guvern, care doreste prelungirea calendarului de eliminare a preturilor reglementate cu trei ani, pana la 30 iunie 2021.

Grupul german E.ON este prezent in Romania din anul 2005. In cei zece ani de activitate pe piata locala, E.ON a investit peste 5,12 miliarde de lei (aproximativ 1,3 miliarde de euro) si a platit taxe si impozite de 5,5 miliarde de lei (circa 1,4 miliarde de euro). In prezent, E.ON Romania asigura electricitate si gaze pentru peste 3 milioane de consumatori din 20 de judete. E.ON este primul furnizor integrat, dar si primul distribuitor integrat de gaze naturale si electricitate. Compania asigura electricitate in peste 2.540 de localitati si gaze naturale in peste 1.000 de localitati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri