Romanii consuma anual bauturi spirtoase in valoare de 700 milioane de euro, dar statul incaseaza taxe si accize doar pentru 25% din vanzari din cauza evaziunii fiscale, potrivit datelor publicate, joi, de asociatia Spirits Romania.

"Am luat pretul mediu la raft pentru bauturile spirtoase si am calculat ca 39% din valoare reprezinta acciza, apoi TVA-ul are o pondere de 19%, alte taxe si costul finantarii aproximativ 5%. Ramane o pondere de 37% din pretul de la raft din care producatorii si distribuitorii trebuie sa-si acopere costurile. Am putea vorbi ca este mai mult o afacere a statului pentru ca 65% din pret se duce la bugetul de stat", a declarat Presedintele Spirits Romania, Florin Radulescu, scrie Mediafax.

El a mentionat ca piata neagra de pe segmentul bauturilor spirtoase a crescut semnificativ dupa ce Guvernul a decis in 2013 sa majoreze acciza la alcool pur cu 40%, situandu-se in prezent la 1.065 euro pe hectolitru. Astfel, productia fiscalizata a fost anul trecut cu 32% mai mica comparativ cu nivelul din 2012, iar sumele incasate de stat din accizele pe alcool etilic au fost cu 2 milioane de euro mai reduse in pofida nivelul mai ridicat al accizei, conform unei prezentari a Spirits Romania.

"Noi, ca asociatie, dorim eliminarea acestei fiscalizari excesive. Accentul autoritatile ar trebui sa fie nu pe majorarea taxelor, intrucat s-a vazut efectul, nu s-a incasat mai mult, ci se creeaza evaziune, si introducerea unui regim fiscal echitabil si sustenabil pentru companiile din sector. Acest lucru este esential atat pentru insanatosirea pietei de bauturi spirtoase, cat si pentru cresterea nivelului de taxe colectate la bugetul de stat", a spus Radulescu.

Florin Radulescu a mentionat ca Spirits Romania saluta propunerea Guvernului de a reduce acciza la nivelul anterior majorarii din 2013, inclusa in noul Cod Fiscal, care se afla in prezent in dezbaterea Comisiei de Buget a Camerei Deputatilor.

El a explicat ca pretul mai mic reprezinta o motivatie pentru consumatori sa cumpere din surse controlate, iar revenirea accizei la nivelul dinainte de 2013 va conduce la reducerea pretului la raft pentru bauturile spirtoase cu 20 – 25% pentru productia interna si cu 7-10% pentru import. Acciza din Romania este aproape dubla fata de nivelul minim recomandat de Directiva 92-84-EEC, de 550 euro hectolitru de alcool pur, precum si fata de cel din Bulgaria, potrivit datelor prezentate de asociatie.

Totodata, Spirits Romania propune interzicerea productiei de bauturi spirtoase in PET, in conditiile in care evaziunea fiscala in domeniul bauturilor spirtoase se face cu preponderenta prin folosirea PET-urilor. "Productia in PET este foarte greu de urmarit in conditiile in care exista mii de producatori de PET-uri in Romania. In Romania exista insa o singura fabrica de productie de sticla, iar restul de importa, deci este mult mai usor de urmarit", a adaugat Radulescu.

O alta problema ridicata de Radulescu se refera la insolventa companiilor din sectorul bauturilor spirtoase. "Sunt multe firme din domeniu care inregistreaza ca datoreaza accize si TVA, numai ca la momentul la care trebuie sa le plateasca, ghinion, au intrat in insolventa si statul recupereaza ce ii aproba judecatorul in instanta. Insolventele se practica in domeniul acesta si sunt foarte periculoase", a mai spus Radulescu. Spirits Romania este o asociatie non-guvernamentala si independenta, care reuneste principalii opt producatori si importatori de bauturi spirtoase din Romania, care controleaza 55% din piata fiscalizata de profil si exporta in 20 de tari din Europa, Asia si America.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri