Astfel, un proiect de lege depus de senatorul UNPR prevede ca se intezice tuturor agentilor economici care desfasoara activitati de comert cu produse alimentare aruncarea acestora la expirarea termenului de folosinta. Agentii economici care opereaza in spatii comerciale cu suprafete de peste 400 metri patrati, cu destinatia de vanzare de produse alimentare, vor incheia un contract cu o organizatie umanitara, inregistrata legal sau o asociatie pentru protectia animalelor, in vederea donarii produselor aflate aproape de data expirarii, intr-un termen rezonabil astfel incat acestea sa poata fi utilizate. Nerespectarea acestor prevederi se sanctioneaza cu amenda de 15.000 lei.

Cel de-al doilea proiect prevede ca se instituie in 16 octombrie Ziua nationala pentru combatera risipei alimentare. Aceasta data coincide cu Ziua mondiala a alimentatiei. Administratiile publice locale si organizatiile neguvernamentale pot organiza manifestari si actiuni publice dedicate sarbatoririi zilei, luand in considerare culoarea galbena ca si culoare specifica acestei zile.

Initiatorul spune, in expunerea de motive, ca, potrivit rapoartelor UE, Romania risipeste anual 5 milioane de tone de alimente. Pentru reducerea acestui fenomen, este nevoie de mobilizarea intregii societati prin constientizare, preventie si educatie si prin norme legislative.

Citeste si:

Risipa se manifesta atat in cadrul gospodariilor individuale, in restaurante cat si in marile magazine cu profil alimentar. De multe ori, o politica restrictiva a lanturilor comerciale duce la imposibilitatea producatorilor de a vinde marfa, deci la risipa.

Pe langa o campanie sustinuta de preventie si educatie, statul trebuie sa intervina si in reglementarea mai eficienta inte producatori si comercianti in legislatia fiscala. Incurajarea donarii de alimente, prin legislatie, de catre magazinele alimentare este una dintre metodele care pot diminua acest fenomen, a motivat senatorul UNPR initiativele legislative.

Cele doua proiecte au fost depuse in 28 mai si se afla in consultare publica la Senat.