Dupa aproape 20 de ani de prezenta pe piata din Slovacia, Baumax, candva unul dintre cei mai importanti retaileri de profil la nivel european, isi va vinde reteaua de 14 magazine catre concurentul german OBI, companie care, la randul sau, a facut exit din Romania in cursul anului trecut.

Speculatiile aparute pentru prima data in presa din Germania sunt pe punctul de a se incheia, astfel ca Baumax, important jucator regional in bricolaj isi va inchide operatiunile din Slovacia, OBI achizitionand cele 14 unitati cu un pret de sub 100 milioane de euro, conform analistilor din piata de profil.

“Segmentul big box-urilor se comercializeaza la un pret de circa 1.000 de euro pe metru patrat, ceea ce inseamna un cost cuprins intre 7 si 7,5 milioane de euro pentru fiecare magazin de bricolaj. Intrebarea fireasca pe care ne-o punem este cu cat va scadea aceasta valoare cand austriecii sunt pusi sa vanda sub presiune”, a precizat Alexander Rafajlovic, asociat in cadrul unei companii de consultanta.

Desi informatia nu a fost oficial confirmata, presa sustine ca Baumax s-a confruntat cu mari probleme financiare, care au condus la decizia grupului de a-si reorganiza activitatea in regiune.

Baumax si-a vandut in 2014 magazinele din Romania, Bulgaria si Turcia. Ce se intampla cu austriecii?

Parte a procesului de a-si reorganiza activitatea pe pietele pe care activeaza, Baumax a decis sa iasa in 2014 de pe mai multe piete din estul Europei, asta dupa ce in ultimii ani s-a extins puternic in regiune. Informatii despre plecarea retailerului au aparut inca din primavara, iar anunturile oficiale au venit pe rand. Totul a inceput cu decizia austriecilor de a parasi piata din Turcia, urmata de exiturile din Romania si Bulgaria.

In Romania cele 15 magazine detinute de catre austrieci au fost cumparate in vara lui 2014 de catre francezii de la Leroy Merlin, controlati de catre Grupul Adeo, pentru ca pe finalul anului sa primeasca acceptul autoritatilor concurentiale, iar intelegerea dintre parti sa fie semnata. La jumatatea lunii noiembrie a anului trecut, Leroy Merlin a devenit oficial proprietarul BauMax in Romania.

La inceputul acestui an o alta stire avea sa tina primele pagini ale publicatiilor din regiune, cand austriecii de la Baumax au anuntat planurile de a vinde si magazinele din Ungaria, o piata in care detine 14 magazine. Cele 14 unitati de pe piata vecina au fost achizitionate de catre lantul austriac de magazine de mobilier XXXLutz.

Tot in primul trimestru al acestui an, Baumax a vandut si operatiunile pe care le detinea pe piata din Croatia, pentru ca in luna mai, noi informatii referitoate la procesul de vanzare al magazinelor Baumax sa se extinda si pe piata din Slovenia, acolo unde retailerul austriac detine trei astfel de spatii comerciale. Pentru inceput, compania ar fi scos la vanzare cel mai mare magazin pe care il detinea in tara.

Astfel, reteaua Baumax mai numara in prezent circa 65 de magazine pe piata din Austria si circa 20 de magazine pe piata din Cehia.

OBI, interesata de achizitia intregului grup Baumax

Cu operatiuni ramase doar in Austria si Cehia, Baumax este pe punctul de a-si vinde intreg business-ul catre nemtii de la OBI, italienii de la banca de investitii Mediobanca fiind mandatati sa urmareasca procesul de vanzare, scria presa internationala la finalul anului trecut.

Extinderea puternica pe pietele din Estul Europei si din Turcia a adancit si mai mult business-ul austriecilor, care au decis sa isi scoata la vanzare operatiunile de pe mai multe piete, ca urmare a pierderilor de sute de milioane raportate. Procesul de vanzare si de restructurare se va derula pe o perioada de doi ani de zile.

Astfel, grupul german OBI, unul dintre cei mai importanti retaileri europeni specializati in bricolaj, este interesat de achizitia concurentului austriac Baumax, aflat in dificultati financiare pe pietele pe care activeaza. Tengelmann, compania care detine grupul OBI la nivel european, nu a dorit sa comenteze pe baza informatiilor aparute in presa, in timp ce un purtator de cuvant al Baumax a declarat ca momentan “nu exista nicio discutie de vanzare”, iar bancile sustin procesul de reconstructie al companiei.

Atat OBI cat si Baumax sunt doi dintre cei mai importanti retaileri de bricolaj care in acest an au parasit piata din Romania, nemtii – in urma unui exit de pe plan local, iar austriecii cumparati de catre francezii de la Leroy Merlin. Decizia exitului OBI a venit la nici sase ani de la intrarea in Romania, surse din piata declarand pentru wall-street.ro la finele lunii mai despre intentiile retailerului de a pleca, spatiile sale urmand sa fie ocupate din toamna acestui an de catre retailerul grec de jucarii Jumbo, compania aflata in plina expansiune la nivel local.

Baumax, pe urmele Praktiker?

Cu o situatie similara s-a confruntat si grupul german Praktiker, singura diferenta fiind ca nemtii nu au mai putut evita insolventa, astfel incat grupul a fost nevoit sa isi ceara intrarea in incapacitate de plata pe piata europeana. Astfel, retailerul german a cerut intrarea in insolventa dupa ce negocierile cu creditorii privind restructurarea liniilor de finantare au esuat.

Ca parte a procesului de intrare in insolventa, Praktiker a scos la vanzare operatiunile de pe mai multe piete de pe care activa. Astfel, in prima parte a anului trecut, cele 27 de magazine Praktiker din Romania au fost achizitionate de catre omul de afaceri de origine turca Omer Susli, care inca de anul trecut a demarat o campanie de investitii

Piata locala de bricolaj traverseaza poate una dintre cele mai animate perioade, fiind marcata de fuziuni si achizitii, exituri sau repozitionari. Leroy Merlin, alaturi de Dedeman, Praktiker, Kingfisher, OBI, si mai nou – Hornbach, au fost principalii actori ai celui mai dinamic sector din retail, in 2014. Printre cei mai mari jucatori specializati pe acest segment se numara lanturile locale Dedeman, Ambient sau Arabesque, precum si Praktiker, Kingfisher, Leroy Merlin, Hornbach sau Mr. Bricolage.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri