Daca la nivelul Uniunii Europene mecanismele de interventie in situatii de supraproductie sint reglementate, existind politici de interventie, producatorii de griu din tarile situate in afara spatiului comunitar sint expusi riscului unor importuri masive la preturi mici. Producatorii romani s-ar putea numara printre victimele supraproductiei de griu inregistrate de Cehia, Ungaria si Polonia. Fata de nou-intratele in UE, costurile noastre de productie sint cu mult mai mari, iar griul romanesc nu este competitiv.

Procesatorii romani de griu avertizeaza asupra pericolului pe care-l reprezinta productiile mari de griu din 2004, obtinute in tari ca Ungaria. Chiar daca Romania are un acord cu UE prin care anul acesta poate fi importata, fara taxe vamale, o cantitate de aproximativ 124.000 de tone de griu, importurile pot fi mai mari in conditiile in care marfa are si un pret mai avantajos ce include si taxa vamala.
Viorel Marin, presedintele patronatului din industria de morarit si panificatie ANABOB, declara ca situatia ar deveni critica pentru producatorii romani de griu care si la ora actuala se confrunta cu stocuri, iar pretul s-ar prabusi dramatic. Presedintele ANAMOB sustine ca, in acest moment, griul romanesc este cel mai scump din Europa. Daca in UE o tona de griu costa circa 100 de euro, griul romanesc se vinde cu circa 20-30 de euro mai mult pe tona.

Exista pericolul ca in tara sa intre griu din Ungaria la pret mai mic decit cel autohton, chiar si cu taxe vamale. Cel mai rau lucru ar fi ca acest griu sa vina peste stocurile deja existente, afirma Marin.
De altfel, ani la rind, griul si faina din Ungaria au reprezentat motiv de disputa intre autoritatile de la Bucuresti si Budapesta. Masurile protectioniste luate de partea romana nu au facut altceva decit sa amine inevitabilul. Ministerul Agriculturii nu ne-a putut spune ieri ce cantitate de griu mai este din recolta anului 2004, daca Romania exporta in UE si daca s-a facut o estimare a productiei de griu pentru anul 2005.

Din 2007, subventiile actuale vor disparea

Din 2007, producatorii romani de griu nu vor mai beneficia de sprijinul oferit de stat pina acum si vor fi obligati sa intre in competitie nu numai cu ungurii, polonezii si cehii, ci si cu agricultorii din toate statele membre UE. Majoritatea masurilor de sprijin existente la ora actuala in agricultura romaneasca vor fi abandonate in momentul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, a declarat ieri Mihai Dumitru, reprezentant al Delegatiei Comisiei Europene. Din 2007 vor exista alte masuri de sprijin, plati directe sau interventii directe pe piata. Actualele masuri, precum primele la lapte, carne sau subventiile la motorina, vor fi abandonate, a spus Dumitru. Acesta a precizat ca majoritatea masurilor de sprijin din agricultura romaneasca sint incompatibile cu acquis-ul comunitar privind ajutoarele de stat.

Principalele caracteristici ale politicii agricole romanesti din ultimii 15 ani, in opinia reprezentantului Comisiei Europene, au fost instabilitatea si impredictibilitatea masurilor luate. Acestea au suferit schimbari anuale, volum variabil al alocatiilor bugetare, cu virfuri in anii electorali si scaderi semnificative intre aceste perioade. Iar rezultatele se vor vedea o data cu integrarea in UE.

Noii europeni sufoca Europa cu cereale

Recoltele foarte mari de cereale din Cehia, Ungaria si Polonia din anul 2004 au fortat Comisia Europeana sa intervina, cumparind si transportind mari cantitati de cereale, pentru a impiedica un colaps pe piata. Stocurile de cereale ale Uniunii Europene sint acum la cel mai ridicat nivel din ultimii zece ani. Numai anul trecut s-au produs 290 de milioane de tone, mai mult cu 25% decit in 2003. Acest rezultat a fost cauzat in mare masura de cresterea cu 40% a productiei de cereale in noile state membre UE, astfel ca acum pina si asigurarea spatiilor de depozitare reprezinta o problema majora. Uniunea Europeana a promis deja ca o sa cumpere 13,5 milioane de tone ca stoc de interventie, acesta fiind cel mai ridicat din ultimii sase ani, 60% provenind din noile state UE. Criza este acuta in acest sens in Ungaria si Cehia, state care au o piata slaba, o cerere instabila, facilitati de stocare total inadecvate, in timp ce costurile de transport sint prea mari pentru ca exportul sa fie rentabil, se apreciaza intr-un document al Departamentului Agriculturii al SUA.

Ungaria a inregistrat o crestere a recoltei de cereale de 89% fata de anul 2003, ajungind la 16 milioane de tone in anul 2004, in timp ce recolta Poloniei a crescut cu 25%, atingind 29 de milioane de tone. Cehia a avut o crestere a recoltei de cereale de 54% in anul 2004, comparativ cu 2003, atingind 8,8 milioane de tone. Cei mai mari producatori de cereale ai Uniunii Europene sint Franta si Germania, cu 70 de milioane, respectiv 51 milioane de tone. Grinele unguresti si cehe nu reprezinta o problema pentru exportatorii din Germania si Franta, care dispun de o mai buna infrastructura a pietei si de acces direct la porturi. Comisia Europeana s-a angajat sa vinda aproape 800.000 de tone de griu de la statele nou-intrate in UE, 320.000 de tone provenind din Ungaria, 300.000 de tone din Cehia si 93.000 de tone din Polonia. Data la care incepe licitatia este 31 martie si se va derula pina in luna iunie.

Polonia da de mincare intregii Europe

Exporturile poloneze de produse alimentare catre Europa occidentala au crescut spectaculos dupa aderarea la UE. Valoarea totala a exporturilor de produse alimentare pentru intervalul mai-decembrie 2004 a fost cu 51,3% mai mare fata de aceeasi perioada a anului 2003, releva un studiu al Ministerului polonez al Agriculturii, citat de Associated Press. Cele mai mari cresteri s-au inregistrat la vinzarile de lapte si smintina, care au crescut cu 350% in perioada mentionata, in timp ce exporturile la unt au sporit cu 310%, iar cele la carnea de vita cu 250%. Raportul ia in calcul numai exporturile catre cele 15 state membre ale vechii Uniuni Europene, de dinaintea extinderii de la 1 mai 2004.

Inaintea aderarii la UE, in Polonia s-au manifestat temeri ca productia interna se va prabusi din pricina invaziei de produse mai ieftine ale tarilor occidentale, unde agricultura este mai eficienta si fermierii primesc subventii generoase. Datele centralizate de autoritatile de la Varsovia arata insa ca exporturile poloneze au cunoscut o crestere neasteptata, principalele atuuri fiind costurile de productie mai mici si ridicarea barierelor comerciale.
Un alt element care a favorizat sporirea exporturilor este o mai mare incredere a consumatorilor occidentali in produsele poloneze, in ideea ca acestea se ridica la standardele europene, din moment ce tara a fost primita in UE. (Jacqueline Prager)
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri