Investitorii francezi nu isi vor scadea sumele alocate Romaniei, iar investitiile sunt pe termen lung, a declarat pentru wall-street.ro, Eric Faidy, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Franceza din Romania (CCIFER), o organizatie care reuneste in jur de 450 de companii, cu 125.000 de angajati care aduc in jur de 15% din Produsul Intern Brut al tarii.

Franta este al patrulea investitor in Romania, cu investitii de 4,5 miliarde de euro, insemnand circa 7,6% din totalul banilor alocati tarii noastre de companii straine in 2013, conform datelor Bancii Nationale a Romaniei. Inaintea Frantei se afla Olanda, Austria si Germania.

Cei mai mari investitori francezi

Cei mai mari investitori francezi, in Romania, dupa cifra de afaceri, sunt Automobile Dacia, Carrefour, GDF Suez Energy, Orange, Auchan, BRD, Michelin, Renault Commercial Roumanie si Cora (Romania Hypermache).

Organizatia condusa de Faidy reuneste in jur de 450 de companii, cu 125.000 de angajati si afaceri de circa 22,6 miliarde de euro, adica circa 15% din Produsul Intern Brut al tarii.

Dintre companiile membre, 70% sunt IMM-uri (companii cu mai putin de 250 de angajati).

Cum poate atrage Romania companiile straine

Eric Faidy afirma ca CCIFER este una dintre cele mai mari comunitati de afaceri din Romania si tocmai de aceea organizatia a realizat un document prin care ofera autoritatilor exemple de masuri care sa sustina mediul de business. Documentul, denumit "Cartea Alba a Competitivitatii" ofera sugestii pentru opt domenii: formarea oamenilor, inovatie, piata muncii, infrastructura, energie, agricultura, piete financiare si turism.

"Recomandam doua tipuri de masuri: unele sunt operationale, punctuale, in timp ce restul sunt mai generale. Insa, toate sunt lucruri concrete, pentru ca nu vrem sa vorbim in termeni filosofici, ci sa facem lucruri mici, pas cu pas.Nu revolutionam lucrurile, ci vrem sa le amelioram", spune Faidy.

Un exemplu de masura punctuala este schimbarea pauzei saptamanale de munca de la doua zile la 48 de ore, in timp ce o sugestie generala se refera la formarea oamenilor.

Pregatirea angajatilor este una dintre cele mai mari probleme pentru companii, mai ales pentru cele din zona industriala, dupa ce in ultimii 25 de ani tot mai multi tineri au renuntat la scolile de meserii pentru profesii intelectuale, dar care de multe ori nu le-au adus un loc de munca. Astfel, multinationalele, mai ales cele din domeniul auto, cum este si Michelin, producator de anvelope in cadrul caruia Faidy este vicepresedinte pentru Europa Centrala si de Sud, vorbesc adesea de lipsa de specialisti.

Faidy: Intotdeauna se pot gasi tari in care salariul este mai mic

"Pentru a creste competitivitatea este nevoie de oameni inalt calificati. De exemplu, companiile care investesc in training ar putea beneficia de impozite mai mici sau ar putea fi sustinute mai mult parteneriatele intre scoli si companii. Multinationalele isi pot forma oameni pentru ca dispun de sume importante de training, insa si companiile mai mici au nevoie de oameni. Iar daca Romania ar oferi astfel de beneficii, intreaga economie ar putea profita. Salariul mic a fost important la inceput ca economia sa demareze si sa atraga investitori, insa, acum, nu mai este indeajuns. Este nevoie de mai mult, salariul nu mai este un diferentiator semnificativ...pentru ca mereu poti gasi o tara mai ieftina”, afirma Eric Faidy.

De exemplu, cei de la Renault, cel mai mare investitor francez in Romania si grupul care detine Automobile Dacia, cea mai mare companie locala, cu afaceri de 4,23 miliarde de euro anul trecut, au vorbit despre dezvoltarea infrastructurii si necesitatea construirii autostrazii Pitesti-Sibiu. De altfel, Nicolas Maure, presedintele Automobile Dacia, declara in urma cu cateva luni pentru Hotnews ca daca autostrada Pitesti-Sibiu nu va fi gata pana in 2020, grupul va trebui sa ia o decizie importanta. La acel moment, presa a speculat ca o astfel de declaratie ar putea insemna o mutare a productiei de la Mioveni in Maroc.

Intrebat daca stie companii franceze care se gandesc sa isi mute operatiunile in alte tari sau aleg inca de la inceput sa deschida in alte state din regiune, Eric Faidy afirma ca investitiile francezilor nu se micsoreaza si sunt pe termen lung in Romania.

"Companiile franceze sunt in Romania pe termen lung, pentru ca avem o relatie de durata cu aceasta tara. Investitiile altor tari au scazut, insa Franta a continuat sa investeasca in Romania. Companiile nu vor sa plece din Romania si vor continua sa contribuie la cresterea competitivitatii tarii".

Citeste mai mult despre Eric Faidy in articolul: Povestea managerului care reprezinta peste 125.000 de angajati si a fost consilier al unui presedinte francez

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri