Grupul irlandez Origin Enterprises va prelua compania Redoxim, din Timisoara, pentru 35 milioane euro, si Comfert, din Bacau, pentru 19,4 milioane euro, cei doi distribuitori de ingrasaminte, produse fitosanitare si seminte avand anul trecut venituri cumulate de 685 milioane lei (155 milioane euro).

Origin are in prezent operatiuni in Marea Britanie, Polonia si Ucraina. Redoxim, cu sediul in Timisoara, a fost infiintata in 1991 si este un furnizor de produse si servicii pentru fermieri. Compania are 190 de angajati si aproximativ 2.000 de clienti printr-o retea de distributie de 55 de unitati de retail.

Origin va prelua integral Redoxim pentru 35 de milioane de euro. Tranzactia este supusa mai multor conditii si ar trebui finalizata in luna septembrie. O suma de 31,5 milioane de euro va fi platita la finalizarea tranzactiei, iar 3,5 milioane de euro la un an de la incheierea operatiunii.

Veniturile si profitul inainte de elemente nerecurente s-au situat anul trecut la 238,3 milioane de lei (53,6 milioane de euro), respectiv 24,7 milioane de lei (5,6 milioane de euro). Comfert, cu sediul in Bacau, a fost infiintata in 1998 si furnizeaza servicii similare Redoxim. Compania, cu 180 de angajati, are aproximativ 1.900 de clienti.

Tranzactia vizand Comfert prevede plata de catre Origin a 19,4 milioane de euro, la care s-ar putea adauga o suma suplimentara, conditionata de atingerea unor tinte de profit pe parcursul unei perioade de cinci ani de la finalizarea preluarii. Tranzactia trebuie sa indeplineasca mai multe conditii, inclusiv obtinerea avizului Consiliului Concurentei. Termenul estimat pentru finalizare este luna octombrie.

Veniturile si profitul inainte de elemente nerecurente s-au situat anul trecut la 447,2 milioane de lei (100,6 milioane de euro), respectiv 14,4 milioane de lei (3,2 milioane de euro). Origin va utiliza pentru cele doua tranzactii de finantare existente si se asteapta ca cele doua companii sa contribuie la profiturile grupului incepand de anul urmator.

Principalii actionari ai Origin sunt compania elvetiana Arytza, activa in sectorul alimentar, cu 29% din actiuni. Arytza are operatiuni in America de Nord, America de Sud, Europa, Asia, Australia si Noua Zeelanda.

Al doilea actionar dupa participatia detinuta este compania canadiana de investitii Mawer Investment Management, cu 14%. Mawer are in administrare active de aproximativ 30 de miliarde de dolari.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Companii »


Setari Cookie-uri